KONTROVERZNA 'DIVA'

Vagina od 33 metra razbjesnila pristaše desničarskog brazilskog predsjednika Bolsonara

05.01.2021 u 10:36

Bionic
Reading

Grimizna 33-metarska skulptura vagine pod nazivom 'Diva' brazilske umjetnice Juliane Notari izazvala je bijes pristaša predsjednika Jaira Bolsonara

Umjetnica Juliana Notari skulpturu je predstavila u subotu u ruralnom umjetničkom parku na zemljištu bivše šećerane u Pernambucu, jednom od kulturno najživljih dijelova Brazila.

U objavi na Facebooku rekla je kako armiranobetonska grimizna vulva duga 33 metra postavljena na brežuljku preispituje 'odnos prirode i kulture u falocentričnom i antropocentričnom zapadnjačkom društvu'..

Em meio a tantas rochas no meio do caminho desse ano distópico, finalmente termino o ano com a obra Diva pronta!! Foi um...

Posted by Juliana Notari on Wednesday, December 30, 2020

'U današnje doba ta pitanja postaju sve važnija', dodala je umjetnica o svome radu koji se dijelom čini i kao referenca na sve netrpeljiviju klimu u Brazilu Jaira Bolsonara.

Njegovi pristaše nisu dobro reagirali na skulpturu.

'Seksualni organ nije stvoren za divljenje, a kamoli da se naziva umjetnošću', napisao je jedan protivnik instalacije na Facebooku. 'Ovo je neukusno, nepotrebno i nema smisla. To ste napravili jer ste znali da će biti kritika i to ste htjeli, publicitet'.

Drugi su pak komentari sadržavali vjerske reference ili bili otvoreno mizogini. 'Nije li dovoljno vidjeti toliko žena koje u kratkim hlačicama i mini suknjama pokazuju stražnjice. Sad je još i vagina na otvorenom polju', glasio je jedan od njih.

O instalaciji se oglasio i tradicionalist, astrolog i intelektualni otac novih pravaca brazilske političke desnice Olavo de Carvalho, kojeg se smatra presudnim ideološkim i duhovnim učiteljem brazilskog predsjednika Bolsonara. Na Twitteru je ostavio opsceni komentar koji se odnosi na muški reproduktivni organ.

Drugi su, međutim, pohvalili rad, uključujući brazilskog filmskog redatelja Klebera Mendonçu Filha. 'Bravo Juliana Notari, natjerala si muškarce da naprave 30-metarsku vaginu u Pernambucu za vrijeme Bolsonarovog predsjedništva', tvitao je. 'Reakcija na umjetničko djelo odražava njegov uspjeh', poručio je.

'Diva', na čijoj je realizaciji radilo preko 20 muškaraca, a koja je široka 16 metara i duboka šest metara, posljednja je u nizu djela u kojima Notari tematizira rane.

'To je jedna od najvećih rana koje sam stvorila', rekla je za CNN. 'Ova je rana, međutim, beskrajno manja u usporedbi s traumama ropstva, nezaštićenog rada, ekocida i nasilnih trauma koje su se dogodile ovdje.'

Iznenadile su je reakcije na 'Divu', kaže. 'Iako znam da je riječ o utjecajnom umjetničkom djelu, nikad nisam mislila da će potaknuti toliku mržnju ili da će toliko ljudi na nju reagirati na društvenim mrežama', rekla je.

Bolsonaro je poznat po svojim krajnje desničarskim tiradama i mačo stavu prema ženama. Napadao je i umjetnike, a u prosincu 2019. jedan od njegovih najviših dužnosnika za kulturu upozorio je da slušanje rock glazbe može dovesti do droge, seksa, pobačaja i sotonizma. Umjetnici mu nisu šutjeli na takve napade, a među onima koji kritiziraju Bolsonara je i Notari.

''Diva' je mogućnost jer razlama brazilski patrijarhat, koji se kontinuirano pojačava krajnje desničarskim, gadnim diskursom Jaira Bolsonara', rekla je umjetnica.