u slavonskom brodu

Uz čitanje u najranijoj dobi do viših životnih postignuća: Predstavljen nacionalni program poticanja čitanja djeci

15.12.2021 u 21:55

Bionic
Reading

Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi 'Rođeni za čitanje' predstavljen je u srijedu navečer u Slavonskom Brodu na edukacijskom skupu za pedijatre Slavonije i Baranje

Program 'Rođeni za čitanje' provodi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva i uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju.

Na predstavljanju programa ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako očekuje da će se kroz program potaknuti roditelje da čitaju svojoj djeci.

U video poruci sudionicima skupa, koji je praćen i online, ministar zdravstva Vili Beroš ukazao je na važnost čitanja djeci od rane dobi. Program 'Rođeni za čitanje' je ujedno i mjera Akcijskog plana 2020. - provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada RH usvojila 2017. godine, a njegova prezentacija napravljena je na kraju 'Godine čitanja'.

'Program će krenuti u realizaciju od slijedeće godine i on je najkompleksniji od svih programa koje smo pokrenuli. Program uključuje pedijatre koji će od šestog mjeseca djeteta senzibilizirati roditelje na potrebu čitanja na glas. To je način na koji se jačaju dječje kompetencije. Sva istraživanja pokazuju da se djeci kojoj se čita, razvija njihov kvocijent inteligencije, kognitivne sposobnost i općenito kasnije njihova pismenost. U Hrvatskoj je samo trećina roditelja svjesna potrebe i vrijednosti čitanja djeci na glas; na žalost puno manji je postotak onih koji zaista čitaju svojoj djeci. Provedbom projekta nadam se da će puno veći broj roditelja shvatiti kolika je dobrobit čitanja djeci', rekla je ministrica Obuljen Koržinek. Podsjetila je da se ovakav program već 20-tak godina provodi u Italiji i da je polučio željene pozitivne promjene.

U pedijatrijskim ordinacijama slikovnice za djecu

'Čitanje treba gledati u kontekstu ranog razvoja djece i to je bitan čimbenik koji pridonosi intelektualnom razvoju, ali ne samo tomu. Tu se radi o emocionalnoj povezanosti s osobom koja čita, poznavanju svog jezika, slušanju, budućem boljem školskom uspjehu, a poslije toga i nekom boljem profesionalnom postignuću u životu', rekla je predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva Aida Mujkić.

U trenutku pandemije kada su se i odrasli i djeca morali odreći mnogih drugih aktivnosti, imati knjigu znači imati prijatelja, naglasila je. Mujkić je uputila apel kolegama pedijatrima da se uključe u ovu inicijativu i prenesu poruku roditeljima i svima drugima koji dolaze u dodir s djecom, o važnosti čitanja.

Tijekom slijedeće godine program 'Rođeni za čitanje' predviđa organizaciju edukacija pedijatara o važnosti čitanja djeci naglas u svakoj županiji, a edukacije pedijatara vodi prim. dr. Marija Radonić, pulmolog, idejna začetnica programa. Najavila je da će kroz projekt za djecu koja dolaze u 282 pedijatrijske ordinacije u Hrvatskoj, biti osigurane i četiri primjerene slikovnice - za dobne skupine od šest do 18 mjeseci, za skupinu od 18 mjeseci do tri godine, za skupinu od tri do pet godina i za skupinu od pet do sedam godina.