hit-koreograf

Predstava OKVIR Borne Babića i Zagrebačkog plesnog ansambla premijerno 18. prosinca u ZeKaeMu

15.12.2021 u 13:09

Bionic
Reading

Predstavu izvode Margareta Firinger, Andreja Jandrić, Sintija Kučić i Jovana Zelenović, a reprizna izvedba slijedi 19. prosinca

Premijera predstave OKVIR u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla te prema ideji i u koreografiji domaćeg plesnog umjetnika Borne Babića bit će održana u subotu, 18. prosinca u Zagrebačkome kazalištu mladih. Predstavu izvode Margareta Firinger, Andreja Jandrić, Sintija Kučić i Jovana Zelenović, a reprizna izvedba slijedi 19. prosinca.

Inspiraciju za umjetnički proces autor Borna Babić pronalazi u knjizi 'Narcizam: poricanje istinskog sebe' američkog psihoterapeuta Alexandera Lowena, a o svom radu kaže: 'Oduvijek me zanimala kontradikcija između narcističkog i skromnog koja je, uvjeren sam, u svima nama. Puno sam se puta susretao i prepoznavao u sebi i drugima te dvije pozicije te sam ih poželio dublje razumjeti. U ovom nultom vremenu, vremenu praznog hoda, u vremenu podijeljenosti i odijeljenosti, jesmo li uopće još sposobni biti skupa? Shvaćamo li prisustvo drugog/drugih - njihovo djelovanje i odluke - bilo kako drukčije osim kao smetnju ili povod za natjecanje? Zarobljeni strahom, vrhovnim krvnikom naše slobode, krećemo se kroz prostor-vrijeme poput automata u vlastitim mikrouniverzumima, u izbjegavanju drugih, ili pak povremenom mehaničkom sinkroniziranju na točki zajedničkog kratkotrajnog interesa. Što dalje? U prostranstvu varijanti, u paralelnim dimenzijama različitih scenarija, postoji prvi korak koji je stvaranje novog okvira. Okvir je omeđivanje. Svođenje. Definiranje teritorija. No, paradoksalno, okvir je i prostor sagledive slobode. One koja zove da joj se pogleda u oči. Da se pobjedi strah, utiša pobjesnjeli ego.'

Borna Babić plesni je umjetnik iz Rijeke, diplomirao je na cijenjenoj nizozemskoj plesnoj akademiji Codarts Rotterdam, a posljednjih nekoliko godina pleše u svjetski poznatoj plesnoj kompaniji Ultima Vez / Wim Vandekeybus u Bruxellesu u Belgiji. Autori koncepta su Borna Babić i Davide Belotti (ujedno asistent koreografa), autori glazbe su Nenad Kovačić i Nils Peschanski. Scenografiju i kostimografiju potpisuju Zdravka Ivandija Kirigin i Ana Mikulić, oblikovanje rasvjete Saša Fistrić, fotografiju Jelena Janković, a grafičko oblikovanje Vladimir Končar. Kostime je izradila Marija Fiket, a scenografiju Krunoslav Ozimec.

Predstava nastaje u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla pod vodstvom Petre Glad Mažar. Asistentice produkcije su Nina Križan i Petra Valentić.