PERFORMANS 'MAGDA'

Uvijek provokativna Vlasta Delimar otkriva kako dostojanstveno stariti

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 27.09.2018 10:28
  • Objavljeno 27.09.2018 u 10:28
Vlasta Delimar

Vlasta Delimar

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko/PIXSELL

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti konceptualna umjetnica Vlasta Delimar 1. listopada izvest će performans i otvoriti izložbu 'Magda', nastavak prvog dijela 'Diptiha Dolina… Magda' radnog naslova 'Poezija genetskog ponašanja' koji je bio održan u svibnju u Galeriji SC i Teatru &TD

Datum održavanja performansa i izložbe nije slučajan, navodi se u najavi. Naime, 1. listopada je Međunarodni dan starijih osoba. UN je tom rezolucijom želio naglasiti važnost osiguravanja životne sredine prilagođene potrebama i sposobnostima osobama treće dobi. Time se želi potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Iz performansa 'Magda'

Iz performansa 'Magda'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU

Upravo zato 'Magda' na poetičan način ukazuje na naše gensko naslijeđe, želeći nas nagnati da promislimo o tome što smo dobili od predaka, a što proslijedili potomcima. To što smo pritom nemoćni u odlučivanju jesmo li htjeli nešto naslijediti ili se grozimo nekih svojih karakteristika, također pripada temi starenja: tek u zrelim godinama daje nam se prilika razlučiti što smo stekli a što naslijedili (nikad završena debata: nature vs nurture), navode iz MSU-a.

  • +18
  • +15

Dolina, umjetnički performans Vlaste Delimar u &TD-u

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Izložba 'Magda', najavljuju, ambijentalna je i uz auru sakralnosti želi u posjetitelja pobuditi poštovanje prema ulasku u nečiji svijet, intimni, skriveni. 'Ozračje intime čini video rad 'Magda ide na sladole' te nekoliko predmeta iz Magdine svakodnevnice, svaki sa svojom pričom. Tako kutija s fotografijama nije samo dokument o prošlom vremenu, nego i svjedočanstvo da ima još živih koji ih mogu promatrati. Kip Srca Isusovog govori pak o kontinuitetu (prabaka, baka, mama) milosti koju smo dobili i koju želimo proslijediti dalje. Zastori kojima je obložen cijeli prostor 'ušuškavaju' posjetitelja u svu tu intimu, odvajaju je od vanjskog svijeta i čuvaju od nemilih pogleda skrnavljenja.'

'Performans 'Magda' emotivna je priča o jednom životu iz kojeg je proizašao drugi pa treći… Jer takav je život, onaj za koji i u smrtnom času kažemo da ide dalje… Međutim, Magdin život se pomalo gasi, ona se suočava s tim. Tijelo je trošno, i koliko god da razum zna da smo već rođenjem postali smrtni, duh hoće još malo. Potomci su sada preci, a novi potomci suočavaju se s nedaćama starosti. Tada se postavlja moralno pitanje o prioritetima: što, koliko i kako možemo učiniti za one koji su nas donijeli na svijet?', navodi se u najavi te se dodaje da nam Magda pruža mogućnost učenja i spoznaje kako se pripremati za starost, kako uspješno starjeti, odnosno kako se izboriti za dostojanstvenu starost, osobito u društvu koje se premalo brine za svoje starije sugrađane.

Vlasta Delimar performans će izvesti u 19 i 30 sati, a u njemu će sudjelovati i Anna Moor, Krešo Delimar i Milan Božić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!