OSTALO JE JOŠ MALO...

Uskoro se otvaraju interpretacijski centri Putovima Frankopana

07.05.2021 u 12:54

Bionic
Reading

Osam interpretacijskih centara Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana na području Primorsko-goranske županije uskoro će se otvoriti za posjetitelje

Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana spaja sedamnaest kaštela i tri sakralna objekta povezana s obitelji Frankopan u Primorsko-goranskoj županiji. Interpretacijski centri su uređeni i opremljeni u frankopanskim kaštelima u Kraljevici, Krku, Bakru, Bribiru, Čabru i Brodu na Kupi te na Trsatu i Grobniku. Svaki centar u fokus stavlja jedno područje vrijedne frankopanske baštine, priopćeno je.

Kako navodi pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PG Sonja Šišić, "svaki od tih kaštela i gradova čuva osobitu priču o Frankopanima i Zrinskima jer su se te dvije obitelji kasnije povezale u jednu sudbinsku nit nacionalne povijesti".

"Frankopani nisu likovi iz povijesnih čitanki ili legende iz narodnih pjesama. Oni su prije svega bili živi ljudi, njihovi karakteri i dvojbe izrastali su iz njihova vremena, prostora i ozračja. Zbog toga je svaki interpretacijski centar dobio i svojeg domaćina iz obitelji Frankopan ili Zrinski", navela je Šišić.

Interpretacijski centar Bakar bavi se utjecajem obitelji Frankopan i Zrinski na politiku i gospodarstvo, centar na Grobniku obrađuje prodore Osmanlija i politička previranja u frankopansko doba, a u Novoj Kraljevici posjetitelji mogu doznati što se krije iza Zrinsko-frankopanske urote.

Interpretacijski centar u Bribiru predstavlja zaštitu ljudskih prava i sustav kaznenog prava u doba Frankopana, a centar u Čabru pojašnjava kako su Frankopani i Zrinski uspješno vodili obiteljsko vlastelinstvo. Trsat predstavlja ulogu Frankopana u kulturnom zamahu i širenju duhovnosti, a Krk njihove arhitektonske tragove. U Brodu na Kupi posjetitelji će se upoznati s odnosom Frankopana i Zrinskih prema prirodi.

  • +2
Interpretacijski centri Putovima Frankopana Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Za koncept stalne izložbe i razvoj sadržaja i interpretacijskih tekstova za te suvremene riznice frankopanske baštine zaslužne su Muze, arhitektonsko uređenje prostora potpisuju arhitekti Penezić i Rogina, a vizualni identitet, ilustracije, grafički i dizajn multimedijskih aplikacija stvorio je studio Filburg.

Projekt Putovima Frankopana vrijedan je 61 milijun kuna, a njegova je treća faza s 47,3 milijuna kuna financirana bespovratnim sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije.

Interpretacijski centri za posjetitelje će se otvoriti čim to dopusti epidemiološka situacija.