od 19. do 26. svibnja

Francuski strip-autor Cyril Pedrosa u Zagrebu

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 07.05.2021 12:29
  • Objavljeno 07.05.2021 u 12:26
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Međunarodno priznati strip-autor Cyril Pedrosa boravit će od 19. do 26. svibnja u Zagrebu, gdje će sudjelovati u različitim događanjima namijenjenima širokoj publici, uključujući otvorenje izložbe originalnih tabli 'Zlatno doba' te druženje na festivalu stripa Crtani Romani Šou

Cyril Pedrosa (1972.) cijenjeni je francuski strip-autor i pisac. Studirao je animaciju na École des Gobelins. Potom se nakratko pridružio Disneyjevim studijima gdje je radio na filmovima 'Zvonar crkve Notre-Dame' i 'Herkul'. Nakon sastanka sa scenaristom Davidom Chauvelom okrenuo se stripu. Objavio je brojna djela, uključujući 'Autobio', humorističnu seriju o ekologiji, 2004. godine, te 'Portugal', koja govori o nedostatku nadahnuća i bezličnosti svakodnevnog života autora stripa koji će se ponovno roditi 2011. godine.

Ove su mu knjige donijele brojna priznanja: Nagrada Le Point de la BD, Svjetska nagrada Bédélys, Nagrada knjižničara stripa, Nagrada publike na festivalu u Angoulêmeu. Nakon toga nastaju djela 'Les Équinoxes' (Ravnodnevnice, 2014.) i 'L’âge d’or' (Zlatno doba, 2018.), koje će jednoglasno pozdraviti čitatelji i kritičari.

Pedrosa će od 19. do 26. svibnja boraviti u Zagrebu kao prvi francuski autor koji će ostvariti rezidencijalni boravak u Hrvatskoj u okviru novog programa francusko-hrvatske suradnje u području stripa, uz potporu hrvatskog P.E.N. kluba.

Tijekom boravka umjetnik će sudjelovati u različitim događanjima namijenjenima širokoj publici. Program boravka uključuje, u četvrtak 20. svibnja, susret s autorom u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u organizaciji hrvatskog P.E.N. centra, nakon čega će u prostorima Francuskog instituta autor sudjelovati u otvorenju i predstavljanju izložbe originalnih tabli svojeg stripa 'L’âge d’or' (Zlatno doba).

Izložba predstavlja izbor originalnih tabla drugog sveska epskog grafičkog romana 'Zlatno doba', koji su zajedno napisali Cyril Pedrosa i Roxanne Moreil. Ova utopijska i namjerno feministička politička basna u obliku srednjovjekovne priče govori o herojskoj sudbini pale princeze i priča o pustolovinama u kojoj se pokazuje sposobnost ljudi da izmisle zajedničku budućnost.

Za realizaciju ovih raskošnih crteža, Cyril Pedrosa crpio je inspiraciju iz srednjovjekovne umjetnosti, oltarnih slika, vitraja i iluminacija. Ovaj drugi svezak željno je iščekivan u Francuskoj nakon velikog uspjeha prvog, koji je ujedno osvojio nagradu Landerneau i nagradu BD Fnac-France Inter.

Cjelovitu priču objavit će naklada Fibra na hrvatskom jeziku nakon 20. svibnja, uz potporu Francuskog instituta u okviru Programa pomoći izdavaštvu.

Pedrosa će za vrijeme svoje rezidencije u Zagrebu održati i radionicu crtanja namijenjenu svim razinama, uključujući početnike; masterclass sa studentima Likovne akademije u Zagrebu, sudjelovat će u regionalnom seminaru edukacije za knjižničare iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Albanije na temu kulturne medijacije i razvoja publike u području stripa, a sa svojim će se čitateljima susresti i 22. svibnja u klubu The Beertija, u okviru festivala stripa Crtani Romani Šou, kada će potpisivati knjige. 

Izložba 'L’âge d’or' i rezidencija autora Cyrila Pedrose u Zagrebu dio su novog sporazuma bilateralne suradnje u području stripa koji su potpisale vlade Hrvatske i Francuske u veljači 2021. povodom obilježavanja stogodišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj. Nositelji projekta su Francuski institut u Hrvatskoj i Ministarstvo kulture i medija RH, u suradnji s Međunarodnim centrom stripa i slikovne umjetnosti iz Angoulêmea. Cilj programa je razvoj umjetničkih razmjena i priznavanje ovog medija kroz njegove edukativne, kulturne i gospodarske potencijale.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!