Svjetski muzeji u 2022.

Konačno se otvara Veliki egipatski muzej u Gizi, Prag dobiva novi centar suvremene umjetnosti, dok se u Tulsi gradi muzej posvećen Bob Dylanu

04.01.2022 u 13:31

Bionic
Reading

Donosimo pregled otvaranja novih muzeja diljem svijeta koja nas očekuju u 2022. godini

Muzejsko dokumentacijski centar (MDC) objavio je pregled najzanimljivijih muzeja koji će se otvoriti 2022. diljem svijeta, od baštinskih do suvremenih, od Velikog egipatskog muzeja i Muzeja palače u Hong Kongu, preko Kunsthalle u Pragu do Muzeja Broadwayja i Centra Bob Dylan.

Vijesti o otvaranju novih i obnovljenih muzeja u još jednoj izazovnoj godini stižu nakon nakon niza onih o posvemašnjem padu posjetitelja, gubicima prihoda i otpuštanja djelatnika uslijed pandemije.

Veliki egipatski muzej u Gizi, koji će biti najveći arheološki muzej na svijetu, godinama najavljuje svoje otvorenje, no to bi se napokon trebalo dogoditi u studenome 2022 .

'Korak bliže njegovom otvorenju nagovijestila je selidba Keopsove sunčeve barke, najvećeg drvenog čamca otkrivenog u Egiptu, starog oko 4600 godina, koja je uz velike napore premještena u muzej iz svog dugogodišnjeg doma pored piramida u Gizi, napominje u svom tekstu Ivona Marić iz MDC-a.

Muzej palače u Hong Kongu, s nikada izlaganim predmetima iz Muzeja palače u Pekingu, trebao bi se otvoriti u srpnju kulturnoj četvrti West Kowloon. Smjestit će se na 30 tisuća kvadratnih metara, a imat će izložbene dvorane, prostor za edukaciju, kazalište s 400 mjesta, suvenirnice i restoran.

U središtu Praga 22. veljače otvorit će se novi centar moderne i suvremene umjetnosti, Kunsthalle Praha, koji je osnovala Zaklada obitelji Pudil kao nevladinu i neprofitnu platformu, s fundusom koji sadrži djela češke i svjetske moderne i suvremene umjetnosti.

Bit će smješten u preuređenoj nekadašnjoj trafostanici Zenger Electrical u Klarovu čiju rekonstrukciju potpisuje češki arhitektonski biro Studio Schindler Seko. Uz izložbene dvorane muzej će imati kafić, knjižnicu i edukativni prostor za posjetitelje izložbi.

Broadway u New Yorku, Bob Dylan u Tulsi

New York će na Times Squareu u ljeto dobiti novi muzej posvećen Broadwayju koji će predstaviti povijest brodvejskih mjuzikala, predstava i kazališnih produkcija, najavio je MDC.

Kroz interaktivan i iskustveni postav posjetitelji će moći vidjeti kako je gradska kazališna scena tijekom godina mijenjala svoje lokacije prije nego što se trajno nastanila na Times Squareu, te saznati više o najznačajnijim mjuziklima koji su utjecali na razvoj Broadwayja. Moći će zaviriti i u 'backstage' koji dekonstruira stvaranje brodvejske predstave.

Početkom listopada u američkom gradu Tulsa u Oklahomi otvorit će se Centar Bob Dylan posvećen proučavanju života i djela tog poznatog kantautora i dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2016.

Muzej će čuvati i predstavljati bogati Arhiv Boba Dylana koji sadrži preko sto tisuća predmeta, uključujući rukopise, nikad prije viđene koncertne nastupe i snimke uživo, rijetke fotografije i neobjavljene snimke, ali i osobne predmete, uspomene i sitnice.

Na pročelju zgrade na tri kata koju je dizajnirao arhitektonski biro Olson Kundig na čelu s Alanom Maskinom nalazi se rijetka fotografija Dylana iz 1965. koju je snimio Jerry Schatzberg.

  • +3
Bob Dylan Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Mađarska nastavlja otvarati muzeje u sklopu velikog projekta kulturnog urbanog razvoja

Krajem siječnja u Budimpešti će se otvoriti Kuća mađarske glazbe, a do jeseni i nova zgrada Muzeja etnografije (Budimpešta, Mađarska), kao dio obnove i izgradnje novih muzejskih zdanja u okviru sveobuhvatne obnove Gradskog parka u Budimpešti (Városligetm), zelenih površina i rekreativnih sadržaja.

Izvor: Društvene mreže

U sklopu projekta Liget Budapest, trenutno najvećeg projekta kulturnog urbanog razvoja u Europi, već su ranije otvoreni obnovljeni Muzej likovnih umjetnosti i novoizgrađeni Centar za restauraciju i čuvaonica Nacionalnog muzeja.

Stalni postav Kuće mađarske glazbe donosi povijest glazbe od razvoja ljudskog glasa do modernih trendova, uz poseban naglasak na mađarskoj glazbi i njezinoj bogatoj povijesti.

Upečatljivu i ekološki prihvatljivu zgradu s organski valovitom i perforiranom krovnom konstrukcijom dizajnirao je japanski arhitekt Sou Fujimoto, a njena funkcionalnosti omogućit će posjetiteljima da dožive temelje glazbene harmonije i fiziologije percipiranja zvuka.

U sklopu projekta obnove izgrađena je i nova zgrada Muzeja etnografije, jednog od prvih etnografskih muzeja u Europi koji od 1872. čuva i interpretira tradicijsku i modernu kulturnu baštinu Mađarske te europskih i izvaneuropskih zajednice.

Na fasadi je metalna mreža sa skoro pola milijuna piksela koja predstavlja suvremenu reinterpretaciju etnografskih motiva iz muzejskog fundusa.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Nove muzeje dobit će Glasgow i Oslo

Za ožujak je najavljeno otvorenje Zbirke Burrell u Glasgowu, nakon što je muzej koji čuva zbirku brodarskog magnata Williama Burrella (1861.-1958.) s više od devet tisuća umjetničkih djela 2016. zatvoren radi renovacije.

Nakon utrošenih 68 milijuna funti izložbeni prostor povećan je za 35 posto, a zgrada je postala energetski održiva i sada će prvi put biti dostupne sve tri etaže zgrade, uključujući i čuvaonice u donjem prizemlju. Kako najavljuju, prvi puta bit će izložen vrtni tepih Wagner iz 17. stoljeća, treći najstariji poznati perzijski vrtni tepih.

Nakon nedavno otvorenog Munchmuseeta, Oslo bi u lipnju trebao dobiti još jedan moderni umjetnički muzej, najveći muzej u nordijskoj regiji - Nacionalni muzej umjetnosti, arhitekture i dizajna koji su projektirali njemački arhitekti Kleihues + Schuwerk.

To ekološki prihvatljivo zdanje, na čiju je izgradnju utrošeno nešto više od 600 milijuna eura, bit će mjesto izlaganja više od pet tisuća umjetničkih djela iz fundusa s gotovo 400 tisuća predmeta.

U prostoru na krovu, Svjetlosnoj dvorani, postavljat će se povremene izložbe od kojih će prva biti pregled norveške suvremene umjetnosti, a Muzej ima otvorenu krovnu terasu s pogledom na luku, šetnicu i fjord.