SPOMENICI NAPUSTILI ATENSKI BREŽULJAK

Uskoro otvaranje novog Muzeja Akropole

27.04.2009 u 11:51

Bionic
Reading

Novi modernizirani Muzej Akropole, smješten u podnožju atenskog brežuljka, bit će otvoren 20. lipnja ove godine, rekao je grčki ministar kulture Antonis Samaras

'Pripremamo dragocjen muzejski prostor čije će otvaranje biti događaj od svjetskog značaja, rekao je Antonis Samaras prilikom predstavljanja objekta izaslanstvu Europske komisije.

Predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Barroso, građevinu je nazvao veličanstvenom, rekavši da se radi o 'najznačajnijem spomeniku europske, no i svjetske kulturne baštine', prenosi AFP.

Muzej, površine 25.000 kvadratnih metara, ima tri nivoa, a na posljednjem katu nalazi se dvorana namijenjena istočnom frizu Partenona, koji se nalazi u Britanskom muzeju u Londonu i čije vraćanje Grčka godinama traži.

U sklopu projekta prebačeno je više od 300 kipova i obrađenih kamenih blokova te stotine kamenih ostataka. Prvi put u dvije i pol tisuće godina, spomenici Akropole napustili su atenski brežuljak.

Muzej Akropola, djelo arhitekta Bernarda Tschumija, trebao je biti otvoren 2004, no planovi su propali zbog tehničkih i birokratskih problema.