VEČERAS DOZNAJEMO POBJEDNIKA

Upoznajte autore najboljih hrvatskih romana

27.10.2015 u 12:00

Bionic
Reading

Na svečanosti u Dvorani Müller zagrebačkog kina Europa večeras u 18 sati bit će proglašen osmi po redu dobitnik književne nagrade roman@tportal.hr. Pogledajte video u kojem predstavljamo finaliste ovogodišnjeg natječaja - Zorana Malkoča, Igora Rajkija, Ivicu Prtenjaču, Želimira Periša i Milenu Benini, sve odreda odlične romanopisce koji nastupaju u ulozi čitatelja i recenzenata svojih kolega

Tročlani tportalov književni žiri, koji čine lanjski dobitnik tportalove književne nagrade Kristian Novak te književni urednici, pisci i kritičari Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, odabrao je pet finalista birajući među 52 naslova prijavljena na ovogodišnji natječaj, na koji su autori i izdavači mogli prijaviti romane izdane u 2014. u Hrvatskoj.

U finalu su Milena Benini s romanom 'Svećenica Mjeseca', Zoran Malkoč i njegov 'Roki Raketa', Želimir Periš, autor romana 'Mima i kvadratura duga', Ivica Prtenjača s romanom 'Brdo' te Igor Rajki, autor romana 'Puteni nametnik'.

Budući da je tportalov žiri već objavio svoje recenzije odabranih finalista, odlučili smo zamoliti pisce da pročitaju romane svojih kolega u konkurenciji za tportalovu književnu nagradu. Snimili smo njihove dojmove, a potom i reakcije autora na recenzije vlastitih knjiga. Sve to vođeni idejom da će na čitanje knjiga najbolje potaknuti baš - pisci.

DOSADAŠNJI DOBITNICI

Tportal je pokrenuo književnu nagradu za hrvatski roman 2008. s ciljem vrednovanja autorskog rada, a prema postavljenim stručnim kriterijima. Ujedno je to prvi književni natječaj u Hrvatskoj na kojem se bira najbolji domaći roman. Lani je najboljim proglašen roman Kristiana Novaka 'Črna mati zemla' u izdanju Algoritma. Debitantski je i nagrađeni roman 'Budi Hamlet, pane Hamlete' Tahira Mujičića (AGM, 2012), a prvijenci su i nagrađeni roman 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević (Algoritam, 2010), 'Tri' Drage Glamuzine (Profil, 2008) i 'Anastasia' Dalibora Šimprage (Durieux, 2007). Među nagrađenima su još Ivica Đikić s romanom 'Sanjao sam slonove' (Naklada Ljevak, 2011) i Sibila Petlevski za roman 'Vrijeme laži' (Fraktura, 2009).