u puli, rijeci i zagrebu

'Unatoč Brexitu': Peti Lit Link predstavlja britanske pisce i izdavače

27.06.2017 u 09:47

Bionic
Reading

Književni festival Lit Link/Književna karika u svojem se petom izdanju održava od 29. lipnja do 1. srpnja, a okupit će u Puli, Rijeci i Zagrebu britanske i hrvatske pisce, urednike i izdavače, koji će pod motom 'Despite Brexit/Unatoč Brexitu', u tri dana programa predstaviti domaćoj publici nagrađivane književnike iz Velike Britanije, a inozemnim gostima hrvatske autore

Misija je festivala upoznavanje domaće publike s inozemnim književnim autorima, dijelom afirmiranima, ali puno više s mladima i manje poznatim piscima, dok je druga povezivanje domaćih autora s urednicima inozemnih izdavačkih kuća, u dvosmjernoj komunikaciji s dugoročnim efektima književne razmjene.

Kako se ističe u najavi, festival, u cjelini gledano, 'naginje alternativnom tonu, što ne znači da mnogi njegovi sudionici nisu prepoznati i od glavnostujaških medija i nagrada – od panegirika u New Yorkeru ili Guardianu, od značajnih 'alternativnih' nagrada do uvrštavanja u širi i uži izbor nagrade Booker'.

'Slično se, u hrvatskom kontekstu, može reći i za domaće sudionike među kojima je i dio mlađih autora koji će čitati pred internacionalnom publikom – zovemo je tako jer ekipa britanskih urednika koji slušaju čitanja, publika je profesionalaca kakva se rjeđe okupi i na glamuroznijim mjestima čitanja u inozemstvu', dodaje se.

Gostuje 15 domaćih pisaca

Na čitanjima u Puli, Rijeci i Zagrebu publika će u petom izdanju festivala imati prilike otkriti vrsne britanske autore, a 15 hrvatskih pisaca predstavit će se u tri dana programa, kako publici, tako i britanskim izdavačima i urednicima.

Program počinje u Puli u četvrtak 29. lipnja u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc, gdje će uz projiciran hrvatsko-engleski prijevod čitati nagrađivana britanska prozaistkinja, autorica pet proznih knjiga Joanna Kavenna, nagrađivani kanadsko-britanski književnik David Szalay, čiji je roman 'All That Man Is' (2016.) bio u užem izboru za Bookerovu nagradu, zapaženi mladi pisac iz Londona Gary Budden te Samantha Harvey, autorica triju romana i dobitnica književnih nagrada Betty Trask i AMI, koja je bila u širem izboru za nagradu Booker s romanom 'The Wilderness' (2009.).

Uz njih će čitati domaći Boris Greiner, Katarina Luketić, Natalija Grgorinić, Željka Horvat Čeč i Ognjen Rađen.

Program se nastavlja u Rijeci, gdje će u petak 30. lipnja u Planetariju Astronomskog centra Rijeka čitati Samantha Harvey, Igor Rajki, Joanna Kavenna, Želimir Periš, David Szalay, Tea Tulić, Gary Budden i Enver Krivac.

Zadnji dan festivalskog programa održat će se u Zagrebu u subotu 1. lipnja u Klubu Močvari, gdje će čitati Maja Ručević, Gary Budden, Ivan Vidak, Samantha Harvey, Zoran Ferić, Barbara Matejčić, Joanna Kavenna, Andrea Pisac, Damir Karakaš i David Szalay, a pridružit će im se kao specijalni gost novozelandski pjesnik David Howard.

Neovisni urednici i inovativna književnost

Kao urednici u programu će sudjelovati Anna Kelly, urednica u izdavačkoj kući 4th Estate u sastavu HarperCollinsa, nagrađivana kulturna novinarka Rosie Goldsmith, urednica i osnivačica European Literature Networka, Mitchell Albert, izdavač i urednik u Periscopeu, izdavačkoj kući posvećenoj svjetskoj prijevodnoj književnosti, Gary Budden urednik i suosnivač agilne i inovativnoj književnosti sklone neovisne kuće Influx Press te Nathan Connolly, glavni urednik nezavisne izdavačke kuće Dead Ink Books, koja objavljuje prozu i koju podupire Arts Council England.

Ulaz na sva događanja je besplatan.

Festival organizira Hrvatsko društvo pisaca, a podržali su ga Ministarstvo kulture RH, te Gradski uredi za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Grada Rijeke.