VELIKI SATIRIČAR

Umro talijanski nobelovac Dario Fo

13.10.2016 u 09:46

Bionic
Reading

U 90. godini života umro je talijanski dramatičar, satiričar, scenograf, režiser, glumac i aktivist Dario Fo, javljaju talijanski mediji. Fo je 1997. dobio Nobelovu nagradu za književnost i smatra ga se jednim od najviše izvođenih kazališnih autora na svijetu

Dario Fo rođen je 1926. godine u mjestu Leggiuno Sangiano u talijanskoj Lombardiji, u obitelji željezničara koji se zbog posla morao nekoliko puta seliti. Fo se 1940. godine preselio u Milano i započeo studij na Akademiji Brera, no s početkom Drugog svjetskog rata u Italiji pridružio se vojsci. Nakon rata je studirao i arhitekturu, ali je odustao od tog studija pred diplomski ispit. Doživio je živčani slom i na savjet liječnika da se počne baviti onime što mu pruža radost započeo je svoju kazališnu karijeru koja će ga učiniti svjetski slavnim.

Fo je kao svoje umjetničke utjecaje navodio Bertolta Brechta, Georgea Bernarda Shawa, Molierea, Antona Čehova, ali i legendarnog talijanskog komunističkog teoretičara Antonija Gramscija. U svojoj karijeri je uvijek bio i politički angažiran s pozicija ljevice, a jedna od najvećih meta njegove satire bio je dugogodišnji talijanski premijer Silvio Berlusconi. Tijekom višedesetljetne karijere radio je i kao scenarist, nastupao je u brojnim predstavama i skečevima, osmišljavao televizijske emisije i, naravno, pisao satiru i drame. Uvijek se bavio kritikom talijanskog društva i političkih elita, a zalagao za prava radnika i siromašnih. Često je na meti njegovih satiričnih žaoka bila i Katolička crkva.

Njegova najpoznatija monodrama je ‘Mister Buffo’, koja se izvodi diljem svijeta i koju je Vatikan opisao kao ‘najviše blasfemičan komad u povijesti’. Fo je autor oko sedamdeset predstava, od kojih su najpoznatije ‘Nećemo platiti! Nećemo platiti!’ i ‘Slučajna smrt jednog anarhista’. Dobitnik je niza nagrada, od kojih je naravno najpoznatija Nobelova nagrada za književnost, a dodijeljena mu 1997. uz objašnjenje da podsjeća ‘na dvorske lude srednjovjekovlja, koje ismijavaju autoritete i zalažu se za dostojanstvo potlačenih’.

Ipak, u Italiji nije bio univerzalno slavljen, što su pokazale i reakcije na njegova Nobela: slavni pjesnik Mario Luzi je novinaru koji ga je upitao za komentar o Fou kao nobelovcu spustio slušalicu telefona, dok je doajen tamošnje književne kritike Carlo Bo komentirao da ne razumije kako je Fo mogao biti nagrađen.

Proteklih godina Fo se politički angažirao u opozicijskom pokretu Pet zvjezdica komičara Beppa Grilla