TUŽNA VIJEST

Umro multimedijalni umjetnik Ivan Faktor

05.11.2023 u 14:21

Bionic
Reading

Umro je Ivan Faktor, jedan od najznačajnijih umjetnika u polju eksperimentalnog filma i performer koji je 90-ih godina bilježio razaranje Osijeka, stvorivši trajnu i emocionalnu posvetu gradu, ali i zapis o nehumanosti

Filmska, likovna i izvedbena scena u Hrvatskoj izgubile su jednog od najznačajnijih umjetnika u polju eksperimentalnog filma, konceptualnog autora i performera Ivana Faktora.

Ivan Faktor rođen je 1953. u slavonskom selu Crnac kojemu je ostao vjeran čitavog života. U svijet umjetnosti zakoračio je 70-ih godina eksperimentalno-dokumentarističkim filmovima, a ubrzo se počinje izražavati i putem performansa, instalacija te u fotografiji i videu, pritom iznova dosljedan strukturalističkoj ideji minimalizma.

Samo jedan od radova po kojima pamtimo Faktora iz razdoblja stvaralačkog uzleta jest hrabri doprinos iz 90-ih godina kada je bilježio razaranje Osijeka bez naracije i deskriptivnosti, stvorivši trajnu i emocionalnu posvetu gradu, ali i zapis o nehumanosti.

Faktor je u Osijeku aktivno djelovao kao urednik Tribine kluba ljubitelja filma, voditelj filmskog programa Studentskog centra te urednik filmskog programa Kinematografa Osijek. Također, bio je osnivač galerije Kazamat u Osijeku, voditelj Performans art festivala, a istaknuo se i kao ravnatelj Gradskih galerija Osijek. Surađivao je i na nekoliko kazališnih projekata kao scenograf i autor video projekcija (HNK Osijek i Varaždin, Teatar &TD, ZKM), dok je među brojnim zasluženim priznanjima važno istaknuti godišnju nagradu 'Vladimir Nazor' za izložbu Prvi program iz 2010. postavljenu u Galeriji Klovićevi dvori te 'Veliku nagradu 39. zagrebačkog salona' iz 2005. godine.

Njegov opus značajno su obilježile posvete Fritzu Langu, redatelju u čijoj je metodici rada na filmovima neprestano pronalazio inspiraciju. Tome u prilog ide i rad u fundusu MSU-a 'Kangaroo court', kompleksan fotografski diptih u kojem Faktor ponavlja dugački kadar iz Langova filma u kojemu kamera obuhvaća 177 osoba koje sjede u podrumskoj nadsvođenoj prostoriji pogleda uprta u ubojicu.Radi se o snimci nastaloj prije tri desetljeća kojoj je cilj prenijeti autentičnu atmosferu Zagreba i Osijeka 1991. kao svjedočanstva o jednom povijesnom trenutku uz afirmiranje individualnog i osobnog doživljaja stvarnosti.

Kao predstavnik Hrvatske na 25. bijenalu u Sao Paulu 2002., Faktor se predstavio instalacijom s četiri video projekcije. Među njima, 'Eine Stadt sucht einen Mörder' prostorno se i vremenski proteže od Langovih preciznih kadrova iz vidokruga promatrača do Faktrovih tome suprotnih kadrova sa snažnom metaforom i elipsom. Nadalje, u Langovom filmu 'Ranč prokletih' pojavljuje se sporedan lik, Jess Factor, koji će postati poveznica između dvojice filmaša, a lik i glas Marlene Dietrich iz tog filma Faktor je nerijetko koristio u svojim radovima, a konkretno u šlageru iz 1965. 'Das Lied ist aus.'