DJEČJI PISAC

Umro autor sovjetske i ruske himne Sergej Mihalkov

27.08.2009 u 15:43

Bionic
Reading

Pjesnik i pisac Sergej Mihalkov koji je napisao tekst sovjetske himne u Staljinovo doba, a poslije i tekst himne neovisne Rusije, umro je u četvrtak u 96. godini, izjavio je za agenciju Interfax njegov blizak suradnik Denis Baglaj.

"Danas (četvrtak) nas je napustio Sergej Mihalkov", rekao je Baglaj. Sergej Mihalkov, svojedobno poklonik Staljina, a poslije i Vladimira Putina - bivšeg ruskog predsjednika i sadašnjeg premijera - i sadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, pisac je knjiga za djecu koje rado čitaju naraštaji mališana u Rusiji i u inozemstvu.

Otac filmskih redatelja Nikite Mihalkova i Andreja Končalovskog, koji se rodio 1913. u aristokratskoj obitelji, dugo je skrivao svoje podrijetlo i radio je kao obični radnik, prije nego što je počeo pisati.

Ruski predsjednik Medvedev i premijer Putin odmah su objavili da su duboko ožalošćeni zbog smrti "velikana ruske kulture", kako su priopćili preko svojih glasnogovornika, a prenijele su ruske agencije.

Mihalkov je napisao tekst sovjetske himne u Staljinovo doba, a nakon njegove smrti i osude kulta njegove ličnosti 1956. napisao je i novu inačicu himne. Poslije je, na istu melodiju, napisao i himnu u slavu neovisne ruske države.

Kolege su ga cijenili zbog "jasnog i skladnog pjesničkog jezika", zbog čega je u svojoj 26. godini dobio Lenjinovu nagradu, nakon čega mu je naklada porasla i na 250 milijuna primjeraka.

Premda je bio poklonik Josifa Staljina, kojega je smatrao "velikim političarem", Mihalkov je odan i politici ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina.

"Čvrsto vjerujem u Putina i u Medvedeva. To su ljudi dostojni poštovanja i nije slučajno da ih je ruski narod podupro", rekao je za ruski dnevnik Izvestija, nedugo nakon predsjedničkih izbora 2008.

Autor je epitafa uklesanog na Grobu neznanog vojnika kod zidina Kremlja: "Ime je tvoje nepoznato. Tvoj podvig je besmrtan."

Mihalkov je 53 godine bio oženjen za kćer ruskog slikara Pjotra Končalovskog, likovnu kritičarku i književnicu Nataliju Končalovsku, sve do njezine smrti.

Godine 1997., u 84. godini, oženio se Julijom Subotinom, 37-godišnjom fizičarkom.