AKCIJA U SPLITU

Umjetnik Vedran Perkov seli u Meštrovićev dom

20.07.2011 u 11:18

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije u vrtu Galerije Meštrović u Splitu održana je konferencija za medije pod naslovom 'Doručak na travi'

Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića je tom prilikom predstavio umjetničku akciju koja počinje 20. srpnja, a završava 13. kolovoza. Naslov akcije koju vodi kustosica Barbara Vujanović je 'Useljenje' i umjetnik Vedran Perkov uselit će u Meštrovićev dom.

Njegovo useljenje je privremenog karaktera i moguće je više različitih interpretacija tog performansa. Perkov će bukvalno useliti s kutijama i svojim radovima koji se referiraju na radove velikog hrvatskog kipara. Perkov je naglasio da pritom zapravo ne konkurira Meštroviću i ne vodi umjetnički dijalog jer to u ovom vremenu i kontekstu nije moguće.

Andro Krstulović Opara napominje da je useljenje zapravo udomljenje suvremene umjetnosti u Splitu, ali i dio dugogodišnje uspješne suradnje Splitskog ljeta i Muzeja Ivana Meštrovića. Akcija je i dio redovitih, iznimno zanimljivih aktivnosti Muzeja pod radnim naslovom Meštart. Krstulović je naglasio da ovakva akcija useljenja najbolje za sebe govori o aktualnom splitskom likovnom trenutku i tretmanu suvremene umjetnosti.

Barbara Vujanović je naglasila privremeni i nedovršeni karakter izložbe kao refleksiju na posvemašnu nedovršenost. Posebno zanimljive su interpretacije Meštrovićevih reljefa aktova koje je Perkov izveo u stiroporu u maniri duplerica u Playboyu i sličnim magazinima. To zapravo dobro ilustrira današnji potrošni karakter umjetnosti, izveden u jeftinom i privremenom materijalu, za razliku Meštrovićevih djela u bronci i mramoru.

U performansu otvaranja će biti selidba djela i kutija Vedrana Perkova u ambijent galerije, u čemu će sudjelovati posjetioci i sam umjetnik. Posebno zanimljiva je najava kraja izložbe 13. kolovoza, kada će čitava priča biti zaokružena, a najavljeni su nedavno iseljeni povjesničar umjetnosti Božo Majstorović i useljeni književnik Renato Baretić