KLIKOM DO ELEKTROŠOKA

Umjetnik stavio život na online glasanje

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 09.11.2010 08:56
  • Objavljeno 09.11.2010 u 07:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ruski umjetnik Oleg Mavromatti koji je prije nekoliko godina razljutio vjernike izvevši performans inspiriran raspećem, održat će online glasovanje o tome treba li ostati na životu ili biti pogubljen

Na neobičan čin nagnale su ga reakcije brojnih vjernika koji su pozivali da umjetnik bude kažnjen te mu čak prijetili smrću. Sporni performans pod nazivom 'Do not Believe Your Eyes' Oleg Mavromatti izveo je 2000. u Bugarskoj, a tijekom njega svoje tijelo postavio je na križ oponašajući raspeće. Zbog širenja vjerske netolerancije završio je na sudu, no još čeka na presudu.

Iako je od događaja prošlo već deset godina, Mavromatti se još uvijek susreće s gnjevom uvrijeđenih vjernika. Upravo ga je sve to navelo da svojim protivnicima da šansu da mu presude i zadaju finalni udarac. Počevši od 7. studenoga, Mavromatti sjedi prikovan za električnu stolicu, programiranu za ukupno pet elektrošokova, svaki jači od prethodnoga.

Prvi udar, za koji je potrebno bilo sto klikova, doživio je već prvoga dana. Za sljedeći je potrebno 1.000 klikova, a trajat će sekundu i pol. Posljednji šok trebao bi zadati smrtonosni udar.

Njegov online performans pod nazivom 'Ally/Foe' trajat će sve do 15. studenog ili, ako se posjetitelji stranice ne pokažu dobronamjernima, do umjetnikove hospitalizacije.

'Cilj performansa nije putovnica, viza, suosjećanje niti azil. Projekt je čisti sociološki eksperiment, s tračkom radikalizma. Samo želim provesti online anketu', kazao je Mavromatti dodavši da se nada da će u svemu prevladati ljudskost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi