PODRŠKA PUSSY RIOT

Umjetnik prosvjedovao gol omotan bodljikavom žicom

06.05.2013 u 11:07

Naked Artist

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bionic
Reading

Ruski student umjetnosti izveo je performans protiv 'represivnog ruskog političkog sistema' u kojem je gol ležao obmotan bodljikavom žicom

Student umjetnosti Peter Pavlesnkiy već je protestirao protiv ruskog režima u slučaju zatvaranja feminističkog punk benda Pussy Riot, čije su članice slobodu izgubile zbog izvođenja performansa protiv politike Vladimira Putina.

Dok članice benda, unatoč burnim reakcijama svjetska javnosti, još uvijek izdržavaju zatvorsku kaznu, mladi umjetnik napisao je novi manifest i izveo javni performans kojim poziva na akciju.

U prilično radikalnom umjetničkom projektu Pavlesnkiy se gol zamotao u bodljikavu žicu kako bi ukazao na 'bol' nanesenu građanima Rusije.

Zbunjeni policajci probali su ga izvući i maknuti iz javnog prostora, ali što su više pokušavali, to su mu više nanosili ogrebotine i povrede. Zatim su ga prekrili pokrivačem te nastojali 'osloboditi' škarama za bodljikavu žicu, što je također izazvalo kontraefekt. Nakon što je performans završio, ozlijeđen i prekriven krvlju, student se sam povukao.

'Ova akcija simbolizira čovjekov opstanak u represivnom političkom sustavu gdje se svaka 'neprikladna' reakcija na postojeću političku strukturu odražava na tijelu pojedinca. To je metafora životinjske poslušnosti, 'naučene sreće' koja nas zarobljava u državnu mašineriju. U zadnjih nekoliko godina izglasano je puno zakona koji rade na gušenju civilnih inicijativa, aktivizma i na uspostavljanje kontrole i zastrašivanja populacije. Vlada nastoji pretvoriti ljude u bezumnu i porobljenu stoku, kojoj je dopušten samo rad, konzumacija i prokreacija', napisao je u objašnjenju svog performansa.