STILINOVIĆ U NEW YORKU

Umjetnik koji polako uništava američku ekonomiju

21.03.2014 u 12:09

Bionic
Reading

Mladen Stilinović ponovno je na kulturnom meniju Njujorčana gdje se predstavlja izložbom nazvanom 'Nothing Gained with Dice' (Ništa dobiveno kockom)

'Nothing Gained with Dice' druga je Stilinovićeva samostalna izložba u toj galeriji.

Godine 2010., izložba Artist’s Books fokusirala se na forme kojima se Stilinović bavio sve od 1972. Nova izložba nudi širi uvid u raznovrsnost medija i tema koje karakteriziraju njegov rad, od promišljanja politike, jezika, umjetnosti i svakodnevnice. Predstavit će nešto više od pedeset radova, pretežno kolaža, a prikazivat će se i njegovi filmovi.

Najviše interesa pritom izazivaju njegova djela posvećena rušenju autoriteta novca za potrebe kojih uništava razne novčanice.

Američkoj publici predstavit će seriju naslovljenu 'Polagano uništavanje američke ekonomije' u sklopu koje bankovne izreske ispisuje vlastitim porukama još jednom konstatiravši da je novac samo papir i naglasivši apsurdnost situacije u kojoj mu se pridaje ogromna važnost.

Naslov izložbe inspiriran je citatom pjesnika Paula Celana kojega Stilinović često koristi u svojim tekstovima.

Od početka karijere, tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Stilinović se opire društvenim normama, vladajućoj ideologiji i kulturnim kanonima, uvijek iznova propitujući vlastitu ljudski i umjetnički položaj.

Stilinovićeva izložba otvara se 28. ožujka u Galeriji e-flux u New Yorku gdje će ostati otvorena do 31. svibnja.