PECHAKUCHA NIGHT ZAGREB

Umjetnički performans na prvom peronu Glavnog kolodvora

07.09.2010 u 10:45

Bionic
Reading

Jedanaest kreativaca predstavit će se na Glavnom kolodvoru u Zagrebu u svjetski popularnom formatu PechaKucha, u kojem svatko ima samo šest minuta i 40 sekundi za izlaganje

Na prvom peronu Glavnog kolodvora u Zagrebu 9. rujna će se s početkom u 20 sati održati sedmi PechaKucha Night Zagreb u organizaciji Rasadnika Bruketa&Žinić, 3LHD-a, Komakina i Lane Cavar.

Plakat za PechaKucha Night

Ovaj put će se publici kroz formu kratkih prezentacija u samo nešto više od sat vremena predstaviti čak jedanaest kreativnih pojedinaca i skupina, pokušavajući, svaki u samo šest minuta i 40 sekundi, predstaviti sebe i svoj rad. Na programu su: Siniša Labrović (konceptualna umjetnost), Zlatko Kapetanović, ReAktor, Igor Jurić (produkt dizajn), Lala Raščić (vizualna umjetnost), OOUR (izvedbena umjetnost), Kontraakcija (nova muzeologija), Dragodid (graditeljstvo), ŠKVER (ulična umjetnost), NFO arhitektura i Direkt (dokumentarni film). Ulaz je slobodan.

PechaKucha Night donosi inspirativne i brze prezentacije različitih kreativaca, a oživljava urbanu kulturu grada. To je globalno događanje koje se prema licenci trenutno odvija u 347 gradova širom svijeta, a broj je u stalnome porastu. U Zagreb je stiglo u siječnju 2009. i dosad se održalo šest puta, a ukupno je izvedeno 57 prezentacija, u čemu je sudjelovao 91 prezenter, dok je 380 minuta programa pratilo oko 3.500 gledatelja.

PechaKucha Night osmislili su arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture) u Tokiju 2003. godine, a naziv potječe od japanske riječi za ćaskanje ili u doslovnom prijevodu bla-bla.

Te su večeri neprofitnog tipa i funkcioniraju tako da se svaki put predstavi desetak kreativnih ljudi, neovisno o području djelovanja. Ideja je da pobliže ispričaju što rade i što ih inspirira. Nakon prezentacije nema pitanja i odgovora, to slijedi na kraju, uz glazbu i druženje. Ključ uspješnosti prezentacija su stroga pravila: svatko tko se predstavlja smije koristiti točno 20 fotografija i ima 20 sekundi za priču o svakoj od njih, odnosno točno šest minuta i 40 sekundi slave prije nego što na red stiže sljedeći. Navedena pravila čine prezentacije sažetima, a razinu interesa stalno na vrhuncu, te pružaju većem broju ljudi priliku da se predstave u istoj večeri.

Za atmosferu nakon prezentacija ovaj put je zadužen DJ Pytzek, a program ne bi bio moguć bez pomoći AVC-a Zagreb, Hrvatskih željeznica, Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Cerovski Print Boutiquea i T'n'T-a.

Više o događaju saznajte na službenoj stranici projekta www.pecha-kucha.org i na zagrebačkoj stranici događanja.