radovi iz privatne kolekcije

Umjetnička poslastica u Opatiji - Salvador Dalí 'Nadstvarno'

15.07.2022 u 11:51

Bionic
Reading

Nakon što je prošle godine u umjetničkom paviljonu Jurja Šporera u opatijskom parku Sv. Jakoba izložba 'Picasso-Miro' bila jedna od najposjećenijih izložbi u to vrijeme u Hrvatskoj, ove godine je otvorena izložba 'Nadstvarno' koja je prava poslastica za ljubitelje likovne umjetnosti

Naime, u paviljonu je zahvaljujući kustosici Nataši Bošnjaković i organizatorima 'Festival Opatija' na čelu s ravnateljem Ernijem Giganteom Deškovićem te IPL Creative LAB-a predvođenog direktoricom Ivom Piglić, izloženo stotinjak radova katalonskog genija Salvadora Dalía. Radovi su iz privatne kolekcije njemačkog kolekcionara koji je želio ostati anoniman, stoji u priopćenju.

S obzirom na to da su Dalíjevi radovi iz privatne kolekcije i da ih je do sada vidjelo vrlo malo ljudi, umjetnički paviljon koji je izgrađen 1900. godine, a nosi naziv po Juraju Matiju Šporeru, liječniku i velikom promicatelju ideje o Opatiji kao morskom lječilištu, postalo je meka domaćih i stranih ljubitelja umjetnosti, a velika posjećenost nagnala je organizatore da radovi budu izloženi sve do kraja listopada.

Izložba je tim više zanimljivija jer će posjetitelji susresti malo suzdržanijeg Dalía, ali, izložene grafike

(aquatinta, litografija i drvorez), iako raniji radovi daju itekako naslutiti i otkrivaju mnoge bizarnosti koje su se 'motale' po Dalíjevom umu zbog čega je postao najpoznatiji svjetski nadrealistički umjetnik. Maštu raspiruju serije 'Faust', 'Božanstvena komedija', 'Tricorne', 'Mojsije i monoteizam', 'Nadrealni cvjetovi', 'Goyini hirovi'. Jednom riječju nakon razgledane izložbe svaki posjetitelj će zaključiti da je dojam 'Nadrealan'.

Rođen u Figuerasu u Španjolskoj, Salvador Dalí je ostao zapamćen po svojim istraživanjima podsvjesnog. Stvarao je ponekad na rubu ludila, ali cijeli je život ostao vjeran svojoj supruzi i likovnoj muzi Gali. Ona ga je donekle „spuštala“ u realan svijet, a čak je neko vrijeme uspjela i komercijalizirati njegove radove, odnosno talent, pa je za vrijeme boravka u Americi radio i kao dizajner (Chupa Chups) i surađivao s Walt Disney studijom te animirao film Destino (sudbina) koji se također može pogledati u opatijskom umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

Izložba je otvorena svakim danom od 10 do 22 sata.