BOEM I LUTALICA

Umjetnici će se u Tinovoj gostionici prisjetiti slavnog pjesnika

11.11.2013 u 11:30

Bionic
Reading

U utorak , 12. studenoga 2013., u gostionici Tip-Top, Gundulićeva 18 u Zagrebu, u 18 sati, na dan smrti kultnog književnika Tina Ujevića, Teatar poezije i umjetnici – Goran Matović, autor događanja, Tonko Maroević, Katarina Bistrović-Darvaš, Csilla Barath Bastaić, Vedran Mlikota , Željka Čorak, Goran Grgić i Edin Karamazov rekapituliraju potresnu dramu velikog pjesnika, boema i lutalice.

Tinova gostionica pruža sjajan okvir za nove dijaloge s pjesnikom čiji nas magični govor osvaja i zavodi. Gostionica Tip-Top ušla je u memoriju grada najviše kao prostor u koji je zalazio (od 1940. do 1955. godine) Tin Ujević, najveći pjesnik hrvatskoga jezika. Dok je u gostionici boravio Tin, to je bilo stanište njegova veličanstvenog duha. KRISTALNA KOCKA VEDRINE. Bila je osobita povlastica približiti se Tinu. Veliki mag riječi Zagrebu je dao sjaj duhovne prijestolnice. Tinovi monolozi i šutnje Za vratima gostionice ušli su u legendu. Da nije bilo Tina, duhovna slika zagrebačke i hrvatske kulture bila bi lišena čuda Riječi. Gdje god bi se pomicao otvarali su se svjetovi i događao teatar: nezaboravni Tinov teatar.
Zahvaljujući Tinu, gostionica Tip-Top postala je mjesto susreta ljudi od duha. Godine 1961. književnik Marino Zurl pokreće program "Sjećanje na Tina".

rogram "Sjećanje na Tina" obnavlja se, uz sudjelovanje brojnih umjetnika, svake godine na dan smrti velikog pjesnika, pa će to i ove godine biti događaj bez kojega je Zagreb nezamisliv, najavio je Goran Matović, autor "Sjećanja na Tina".