ROBOTICA KAO INSPIRACIJA

ULUPUH predstavlja izložbu modnog dizajna 'Sophia - nadolazeće tijelo'

30.04.2020 u 16:47

Bionic
Reading

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti ULUPUH predstavlja od četvrtka izložbu modnog dizajna 'Sophia - nadolazeće tijelo' Jadranke Hlupić Dujmušić i Petre Krpan

Tom se izložbom želi naglasiti odnos ljudsko - neljudsko, ali i nova stvarnost, ona koja je robotizirana, kompjuterizirana i zauvijek promijenjena, ističe se u predgovoru.

Kustosice i dizajnerice Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan proteklih su godina u zajedničkom radu istraživale pojam tijela unutar suvremenog modnog dizajna, a izazov u dizajniranju tijela za robota, postao je njihova temeljna preokupacija, inspirirana Sophijom - najpoznatijom roboticom današnjice.

'Kako i na koji način dizajnirati za neljudsko, za nadolazeće? Nadolazećem svi svjedočimo, udaljeni jedni od drugih, možda u nekom novom realitetu', napominje se.

Jadranka Hlupić Dujmušić bavi se industrijskim, konceptu­alnim i eksperimentalnim modnim dizaj­nom. Sudjelovala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu te na EU projektima vezanima uz umjetnost i kultu­ru.

Petra Krpan radi kao asistentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće, a sudjelovala je na simpozijima i izložbama u zemlji i inozemstvu.

Njihova je izložba dio aktivnosti ULUPUH-a putem društvenih mreža i web stranice, s obzirom na aktualnu situaciju s globalnom pandemijom.

Izložba će se moći razgledati do 21. svibnja na https://ulupuh.hr/sophia-nadolazece-tijelo/, dok je katalog dostupan na poveznici https://issuu.com/ulupuh/docs/ulupuh_20200430_-_sophia_-_katalog.