MINISTARSTVO KULTURE

Ukidanje Male scene velika je šteta za domaće kazalište

27.06.2013 u 11:58

Bionic
Reading

Nakon što je Vitomira Lončar, producentica i osnivačica kazališta Mala scena, najavila zatvaranje kazališta i ostavke za sve njegove zaposlenike i honorarne djelatnike, o tom smo slučaju tražili očitovanje Ministarstva kulture

Prije nekoliko dana Vitomira Lončar najavila je zatvaranje Male scene, kao i otpuštanje svih 42 djelatnika tog kazališta koje će se dogoditi 1. srpnja ove godine.

Istakla je i nadu da će do spomenutog datuma nova vlast u Zagrebu ipak nešto učiniti i zaustaviti ovaj, kako ističe 'kulturocid'.

O slučaju Mala scena tražili smo očitovanje Ministarstva kulture i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

'U ime Ministarstva kulture zamjenik ministrice Berislav Šipuš u proteklih je mjesec dana dva puta održao sastanke s gospođom Vitomirom Lončar, a vezano uz probleme kazališta Mala scena. Na prvom sastanku zamjenik ministrice izrazio je svu spremnost Ministarstvo kulture da pomogne kazalištu Mala scena u ovim kriznim trenucima i pristupilo se iznalaženju mogućnosti za dodatnu pomoć', navode iz Ministarstva kulture.

Iz Ministarstva su istaknuli i da kontinuirano podupiru rad kazališta Mala scena naglasivši da je to jedino profesionalno kazalište kojem su odobrena dva trogodišnja projekta: Gostovanja u Republici Hrvatskoj i produkcija predstave 'Fate'.

'Smatramo da bi ukidanje kazališta Mala scena nanijelo veliku štetu ukupnoj sceni kazališta za djecu i Ministarstvo kulture će i nadalje posredovati u iznalaženju rješenja za nastale probleme', stoji u priopćenju.

Do objave teksta nismo uspjeli doći do odgovora Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.