VITOMIRA LONČAR

Svi zaposlenici Male scene od 1. srpnja dobivaju otkaz

20.06.2013 u 15:46

Bionic
Reading

Tijekom gostovanja na Književnoj večeri sa Srđanom Sandićem u galeriji Velvet, Vitomira Lončar najavila je zatvaranje kazališta Mala scena, kao i otpuštanje svih djelatnika 1. srpnja ove godine

Na Književnoj večeri sa Srđanom Sandićem u Velvetu gostovala je producentica i osnivačica kazališta Mala scena Vitomira Lončar.

Osim o svojim knjigama 'Slamka spasa' i 'Kazališna tranzicija u Hrvatskoj' te kazalištu i kazališnim zakonima, Lončar je ponovno govorila o političkim pritiscima i zastrašivanju s kojim se susreće već godinama. Situacija u kojoj je kazalište Mala scena danas izravna je posljedica njezinog pisanja bloga Slamka spasa o netransparentnom i sumnjivom načinu financiranja zagrebačke kulture, smatra Lončar.

Unatoč tome što je gašenje kazališta Mala scena najavila još u svibnju kao moguću posljedicu smanjenog novčanog iznosa od Grada, mnoge je iznenadila njena izjava da je zatvaranje, čini se, vrlo bliska budućnost.

'Kazalište Mala scena dobilo je odbijenice na sve žalbe koje je uputilo Uredu za kulturu, a on nije isplatio sredstva za izvršeni program za 2012. godinu i nije odgovorio na desetke dopisa koje je Mala scena pisala i tražila komunikaciju. Svi zaposlenici kazališta od 1. srpnja dobivaju otkaz, a i 38 autora također više nemaju mogućnost rada u našem kazalištu. O ovoj odmazdi i uništavanju najstarijeg poduzetničkog projekta za mladu publiku u Hrvatskoj obavijestit ćemo i međunarodnu javnost', kazala je Lončar.

Za Tportal je dodala kako je otkazivanje ugovora o radu zaposlenicima prva faza zatvaranja. Od prvotnih 7 zaposlenih, otkaz su već dobile tri osobe, a nakon 1. srpnja, otkaz će biti uručen i preostale 4 stalno zaposlene osobe. Bez posla ostaju i honorarci, njih trideset i osmero, kazala je Lončar.


Kazalište Mala scena ovoga ljeta ima tri naslova na MDF-u u Šibeniku, 'Figarov pir' je na Dubrovačkim ljetnim igrama te na dva festivala naKorčuli, početkom kolovoza predstava 'Iglica' gostuje na međunarodnomfestivalu u Makedoniji, a 12. rujna na rasporedu je premijera 'Smiješno čudovište'. Nakon svega toga počinje druga, završna faza zatvaranja.

'Premda smo dobili negativne odgovore, postoji još nada u sljedećih 10 dana da nova vlast u Zagrebu učini nešto i zaustavi ovaj, slobodno mogu reći – kulturocid', rekla je.

'Poruka koju Gradski ured za kulturu ovim činom šalje je da će svatko, tko god kritički promišlja kulturu našeg grada, završiti na cesti. Ako živimo u demokratskoj državi, onda se tako nešto ne bi smjelo dogoditi', zaključila je Lončar.