'PIRATSKA SKRB'

'Učiti iz neposluha': Rijeka2020 predstavlja aktiviste koji spremno krše zakone ako im oni onemogućuju solidarnost

06.10.2020 u 15:32

Bionic
Reading

Izložba 'Piratska skrb: učiti iz neposluha', koja govori o aktivizmu solidarnosti koji nailazi na prepreke pravne prirode ili se sprječava nasiljem, otvorit će se u Exportdrvu u Rijeci 8. listopada, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinstvo.

Kako je rekao jedan od pokretača tog projekta Marcell Mars, izložba 'Piratska skrb' govori o međunarodnoj mreži aktivista i istraživača koji se protive kriminalizaciji solidarnosti i rade na izgradnji zajedničkih sustava skrbi za ljude.

'Živimo u vremenu u kojem se kapetanice brodova uhićuju jer spašavaju ljudske živote na moru, svijetu u kojem nekome tko skida s interneta znanstvene članke prijeti 35 godina zatvora i u kojem se na nekim područjima progone oni koji omogućuju kontracepciju', rekao je. Te prakse nisu nužno povezane i u koordinaciji pa izložba povezuje sve koji se bave takvim oblikom aktivizma, istaknuo je Mars.

Voditeljica programa projekta 'Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture' Emina Višnić izrazila je zadovoljstvo što taj projekt ne slijedi samo trendove, nego, kao u tom slučaju, ide i ispred njih. 'Možemo biti zadovoljni onime što smo učinili u uvjetima pandemije', dodala je.

Izložba se postavlja u sklopu programskog pravca 'Dopolavoro' projekta EPK, čiji je voditelj Davor Mišković rekao je da je izložba dio projekta Piratska skrb, koji je počeo prošle godine rezidencijalnim boravkom desetak umjetnika i aktivista u Rijeci. Rezultat je bio materijal namijenjen učenju o toj temi te je postavljen na internetsku platformu za online izdavaštvo.