JADRANKA FATUR

U Zagrebu uskoro velika izložba posvećena hrvatskom hiperrealizmu

12.09.2018 u 13:53

Bionic
Reading

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti ove jeseni priprema veliku izložbu posvećenu najvažnijoj predstavnici hiperrealizma u Hrvatskoj Jadranki Fatur, čime će se njezin opus na granici fotografije i slikarstva prvi put cjelovito predstaviti na domaćoj muzejskoj sceni

Hiperrealizam ili umjetnost doslovnog realističnog prikazivanja, po uzoru na fotografiju, formulirao se tijekom 1960-ih i 1970-ih. U Hrvatskoj je njegova najvažnija predstavnica Jadranka Fatur, slikarica koja je na domaćoj likovnoj sceni već preko 40 godina.

'Od svojih početaka (Fatur se) isticala jasnim, pronicavim i kritičkim pogledom. Vremenom se profilirala kroz iznimno poznavanje slikarskih tehnika, pri čemu je do izražaja došla njezina iznimna vještina koja ju je i odredila', navode iz MSU-a u najavi izložbe koja se pod nazivom 'Potraga za stvarnošću – Jadranka Fatur i hiperrealno' otvara 11. listopada.

Jadranka Fatur, Potraga za stvarnošću Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU Zagreb

Na njoj će, osim cjelovitog opusa Fatur, u suradnji s bečkim muzejom mumok, biti predstavljeni i neki od najcjenjenijih umjetnika američkog hiperrealizma Roberta Bechtlea, Malcolma Morleya, Roberta Cottinghama, Richarda McLeana i Dona Eddya. Posjetitelji će tako imati priliku vidjeti slavne primjerke fotorealizma iz 1970-ih, poput Eddyjevog 'Volkswagena' ili pak Morleyjev 'Portret Essesovih u Central Parku'.

Potraga za stvarnošću – američki hiperrealisti Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien

Fatur je, uz to, za izložbu pomogla u odabiru domaćih umjetnika mlađe i srednje generacije koji su se u jednom segmentu svoga rada odredili prema hiperrealizmu, odnosno hiperrealnom prikazu kao načinu svog izričaja, gdje do izražaja dolazi i njihovo crtačko umijeće. Oni su Mario Brakuza, Sebastijan Dračić, Martina Grlić, Janko Ivčić, Ivona Jurić, Goran Novaković, Pavle Pavlović, Patricija Purgar, Stjepan Šandrk, Zlatan Vehabović i Ivana Vulić. Kao dio izložbenog projekta, međunarodno priznati street art umjetnik Lonac u MSU će oslikati novi mural.

Potraga za stvarnošću - mlađi autori Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU Zagreb

Autorica koncepta i kustosica izložbe je Martina Munivrana, a suradnica i kustosica izložbe umjetnika mlađe i srednje generacije je Ana Škegro.

'Potraga za stvarnošću – Jadranka Fatur i hiperrealno' u MSU će trajati do 9. prosinca.