PAOLO MAGELLI

'U Zagrebu nema prostora za bajke'

16.03.2009 u 11:00

Bionic
Reading

U povodu premijere 'Zagrebačkog pentagrama' u ZKM-u redatelj predstave Paolo Magelli za tportal govori o duhovnoj i socijalnoj pustoši u Zagrebu, o ljubavi, utopiji i veselom pesimizmu kao odgovoru na izazove vremena u kojem živimo

Nina Mitrović, Ivan Vidić, Filip Šovagović, Damir Karakaš i Igor Rajki su po narudžbi redatelja Paola Magellija napisali tekstove na zadanu temu, koje je Magelli potom povezao u jedinstvenu priču 'Zagrebački pentagram'. Kad su počeli pisati tekstove, autori nisu znali da su dio buduće priče, kolaža koji je Magelli namjerio složiti i njime predočiti aktualnu situaciju o kulturnom i društveno-političkom životu Zagreba.

Magelli objašnjava da je odabrao pet predstavnika intelektualaca, pet autora iste generacije, a ujedno i pet neistomišljenika, čije tekstove povezuje stanje duha u Zagrebu. Malo je nedostajalo da ovaj proslavljeni redatelj započne raditi Dostojevskog, no kako je istovremeno netko u Zagrebu već radio na tekstu velikog pisca ruskog realizma, Magelli je odlučio Dostojevskog iskoristiti tek kao polazište za pitanja na koja odgovaraju kritički intonirani tekstovi omnibusa 'Zagrebački pentagram'.

U vremenu kad nam nedostaje utopije, ljubavi, kad se preispituje je li umjetnost potrebna, kad više nema prostora za bajke, Magelli na zatečenu situaciju odgovara, kako kaže, veselim pesimizmom.

Više u intervjuu koji je Paolo Magelli dao u stanki probe 'Zagrebačkog pentagrama'.