DRAMA U HNK-U

U Splitu prava pobuna, Andrea Zlatar i dalje šuti

09.01.2015 u 09:17

Bionic
Reading

Rijetko viđeno zajedništvo zavladalo je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu: gotovo svih 280 zaposlenika potpisalo je peticiju protiv odluke ministrice kulture Andreje Zlatar da za ravnateljicu Splitskog ljeta imenuje redateljicu Senku Bulić. Nova epizoda apsurdne sage očekuje se u ponedjeljak, kada će se nakon gotovo mjesec dana prepucavanja dogoditi sastanak između Zlatar i gradonačelnika Splita Ive Baldasara

Odluka o čelnom čovjeku Splitskog ljeta Splićanima je sporna iz niza razloga: od 'samovolje' - jer se ministrica o tome nije ni konzultirala s ljudima na terenu - do brojnih organizacijskih i financijskih problema koji time nastaju. Ovu manifestaciju je, naime, u pedeset godina njezine povijesti uvijek vodio intendant splitskog HNK-a, što je i logično jer se ona potpuno naslanja na program kazališta i predstavlja produljenje kazališne sezone. Tek u doba gradonačelnika Željka Keruma i intendanta Duška Mucala funkcije su razdvojene, no tada su nastali i golemi troškovi i dugovi koji se još uvijek saniraju.

Osnivač Splitskog ljeta je Grad Split, koji pokriva i više od dvije trećine njegovih izravnih troškova - dok se kroz plaće zaposlenika HNK-a indirektno pumpa još novca, a povrh svega se pokrivaju i dodatni minusi. Gradonačelnik Baldasar javno je pozvao glumce da se 'suzdrže od agresivnih akcija' do njegovog sastanka s ministricom kulture, ali je jasno dao do znanja da se praksa i pravilnik iz Mucalovog doba moraju promijeniti - ako Ministarstvo kulture želi kadrovirati na Splitskom ljetu, onda može na sebe preuzeti i njegovo financiranje.

Nedavno izabrani intendant HNK-a Split Goran Golovko objavio je da je po preuzimanju funkcije potpisao osobnu bjanko zadužnicu na iznos od 300 tisuća kuna kao garanciju da će kazalište otplatiti dugove nastale na prošlom Ljetu, no to više ne namjerava činiti. Moguće je, kazao je, da po završetku kazališne sezone jednostavno odobri kolektivni godišnji odmor svim zaposlenicima kazališta pa neka se Ministarstvo kulture snađe kako umije...

Ponašanje ministrice Andreje Zlatar u ovom slučaju ipak je najfascinantnije: najprije je u listopadu u tajnosti za ravnatelja Splitskog ljeta imenovala Tončija Bilića, bez ikakvih konzultacija 'na terenu'. Potom je početkom prosinca zaprimila njegovu ostavku, ali o tome također nije obavijestila javnost.

Zatim je za intendanta HNK-a službeno potvrdila Gorana Golovka, zajedno s njegovim programom u kojemu stoji da će objediniti funkcije intendanta i ravnatelja Ljeta, da bi samo tjedan dana kasnije za ravnateljicu Splitskog ljeta ipak imenovala Senku Bulić.

I sve to bez ikakvog obrazloženja, što je iziritiralo čak i njezinog stranačkog kolegu iz HNS-a, dogradonačelnika Splita Gorana Kovačevića, koji je zatražio povlačenje odluke. U predizbornom zanosu reagirao je i predsjednik Ivo Josipović koji smatra da 'ni Split ni kultura ne trebaju tutorstvo'.

Tportal.hr ovoga je tjedna pokušao konačno doći do nekakvog stava Andreje Zlatar, no nismo se uspjeli probiti dalje od njezine glasnogovornice, koja nam je na pet vrlo konkretnih pitanja odgovorila jednom dosta nevjerojatnom rečenicom. Citiramo:
'U ovom trenutku ne postoje elementi za komentar ministrice vezano uz Odluku o imenovanju gospođe Senke Bulić ravnateljicom Splitskog ljeta', stoji u odgovoru iz Ministarstva kulture, uz potvrdu da idućeg tjedna slijedi sastanak s Baldasarom.

Zlatar, dakle, i dalje šuti, a u splitskom HNK-u sve su bjesniji. Poslušat će gradonačelnika i do idućeg tjedna neće podizati tenzije, ali svojom peticijom obratit će se i Gradskom vijeću Splita i tražiti da se s Ministarstvom kulture konačno urede odnosi oko Splitskog ljeta.

'Nema elementa za komentar? Zaboga, a može li komentirati barem pismo Radničkog vijeća otprije mjesec dana, kada smo joj argumentirano objasnili zašto intendant mora biti i ravnatelj. Ona samo šuti i kadrovira; to je obična politička samovolja', komentar je sindikalnog povjerenika iz splitskog HNK-a Damira Punde.

Protiv redateljice Senke Bulić, naglašava, nitko u Splitu nema ništa - ali vrijeme je da se odnosi sa Zagrebom konačno urede.