u Kući jezika i kulture

U Splitu počeli 'Dani francuskog jezika i kulture'

16.11.2020 u 23:50

Bionic
Reading

Tradicionalna manifestacija 'Dani Francuskog jezika i kulture' počela je u ponedjeljak otvaranjem izložbe Lili Gluić 'Svjetla Mediterana' kojom se na 40 radova u akvarelu tematizira Mediteran kojem pripadaju i Hrvatska i Francuska

Otvarajući manifestaciju u Kući jezika i kulture na Peristilu počasna konzulica Republike Francuske u Splitu Charlotte Nicollet zahvalila je Prokulturi - Opservatoriju kulturnih politika što organizacijom 'Dana Francuskog jezika i kulture' slavi jezik i kulturu njene domovine Francuske u Hrvatskoj.

'Potrebno je što više suradnje između Hrvatske i Francuske kao dviju zemalja Europske unije - zajednice kojoj pripadamo kulturom', rekla je Nicollet. Predsjednica Prokulture Nani Ivanišević istaknula je kako se Dani francuskog jezika i kulture održavaju u studenom od 1993. godine kako bi se 'Hrvatima, posebice Splićanima približio prekrasni francuski jezik i prekrasna francuska kultura.'

'Mi se dugi niz godina kroz ovu manifestaciju inspiriramo francuskom kulturom, književnošću, umjetnošću i jeziku, i to je ono što slavimo', poručila je Ivanišević. Po njenim riječima Hrvatska i Francuska su se slabo poznavale tijekom povijesti te se ovom manifestacijom pridonosi njihovom boljem međusobnom upoznavanju kroz jezik, kulturu i umjetnost.

Ivanišević je rekla kako se ovogodišnji Dani francuskog jezika i kulture održavaju u suženom obliku zbog pandemije koronavirusa. Povjesničar umjetnosti Tonči Šitin je za izložbu 'Svjetla Mediterana' rekao kako ona ilustrira da je autorici Lili Gluić akvarel 'idealni medij u kojem ona postiže najbolje rezultate'.

'Kao da je u vodenoj tehnici u blizini mora hvatala odraze neba i oblaka, ali i osamljene koze i jariće, glave riba u naglim promjenama s tihim suglasjem lirskog značenja', kazao je Šitin.