65. SPLITSKO LJETO

U Splitu otvorena izložba 'Tu sam doma' slikarice Lili Gluić

  • Autor: I. But./Hina
  • Zadnja izmjena 08.08.2019 23:13
  • Objavljeno 08.08.2019 u 23:13
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Izložba 'Tu sam doma' splitske slikarice Lili Gluić otvorena je u Galeriji muzeja grada Splita u Dioklecijanovoj ulici u četvrtak u organizaciji Muzeja grada Splita i 65. Splitskog ljeta

Izloženo je 26 slika većinom u tehnici akrilika na platnu među kojima je i desetak akvarela, te kombiniranih tehnika s motivima Splita i Dalmacije.

Lili Gluić je zadnju izložbu imala u Parizu, sada se vratila kući svojim motivima koji je zaokupljaju, ali na novi način: gromačama, stijenama, zapjenjenim valovima i dobro poznatim vizurama Splita, izbjegavajući raditi slike poput razglednice.

"Prije dvije godine imala sam izložbu u Muzeju grada Splita, no mišljenja sam da svaka izložba mora biti s novim radovima jer slikar mora napredovati i razvijati svoj opus", istaknula je Gluić.

Lili Gluić prava je slikarica Mediterana

O radovima Lili Gluić na otvaranju izložbe govorila je viša kustosica Centra za kulturu u Veloj Luci na Korčuli Rada Dragojević Čosović koja već 15 godina prati likovni opus te splitske slikarice. Za nju je rekla da je prava slikarica Mediterana u punom smislu riječi i osoba koja čitav svoj slikarski opus upravo radi na motivima svoga rodnog grada, ali i bližeg splitskog okruženja.

"Ono što možemo reći za čitav njen slikarski opus je da u njemu postoji konstanta što se tiče odabranih motiva i tehnike. Prepoznatljiva je po svojim akrilima, ali i po tehnici akvarela kojim izuzetno dobro vlada, no na večerašnjoj izložbi dominiraju motivi rađeni u tehnici akrila. Sam naziv izložbe ima u sebi višeznačan potencijal jer bismo njime mogli pokriti čitav opus ove iznimno plodne slikarice", rekla je Dragojević Čosović.

Za Lili Gluić je još rekla da iza sebe ima ogroman broj izložbi, ali i podsjetila kako je nedavno prezentirala radove svojih učenika u knjižnici Marko Marulić, te da se radi o slikarici ogromne energije za koju bismo mogli reći da je naprosto posvećena slikarstvu i da kroz svoju umjetnost živi i diše sa gradom kojemu u potpunosti pripada.

Zanimljivost izložbe svakako je i diptih izložen izvan galerije, na fasadi zgrade, koji prikazuje potkornjaka. Umjetnica je uhvatila trenutak, te kroz svoje slikarstvo prikazala našu svakodnevnicu, a brojni prolaznici među kojima su većinom turisti imaju potrebu diptih i dotaknuti.

Splićanka Lili Gluić živjela je u Švicarskoj, Nizozemskoj, Italiji i Kanadi gdje se obrazovala. Iza nje je 70-ak izložbi od čega pet u Parizu, Buenos Airesu, te Milanu, trenutno joj je kao članu HDLU- a Zagreb rad izložen u zagrebačkom Meštrovićevom paviljonu, kao i dva rada na izložbi "Dobro jutro more" u Gornjoj Podstrani.

Izložba će biti otvorena do 29. kolovoza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!