djela autora aktivnih u Splitu

Suvremeno splitsko slikarstvo tema je izložbe 'Splitski akvarel'

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 12.08.2020 10:39
  • Objavljeno 12.08.2020 u 10:39
Matko Trebotić

Matko Trebotić

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Grupna izložba splitskih slikara 'Splitski akvarel', koja se otvara u četvrtak 13. kolovoza u Splitskoj kući jezika i kulture - Peristil, predstavit će kroz djela autora trenutno aktivnih u Splitu suvremeno slikarstvo grada pod Marjanom

Izložba u ikoničkom prostoru u povijesnoj jezgri skicira pregled suvremenog slikarstva autora aktivnih u ovom trenutku u Splitu, a s ciljem njihova uključivanja u kulturnu ponudu grada.

Kako ističe selektorica Silva Kalčić, članica Umjetničkog savjeta HULU-a, suvremeno splitsko slikarstvo dosad nije bilo temom skupnih izložbi članova strukovne udruge (HULU-a), ili izložbe prema kustoskoj koncepciji. Želja je organizatora ovakvim izmakom u paket turističke kulturne ponude u doba u kojemu je započela nova epoha s covidom-19, te otvarajući kroz izložbu temu "postoji li splitska slikarska scena(?)", uspostaviti uvjete za buduću ozbiljnu studiju na temu lokalne suvremene umjetničke produkcije.

Grupna izložba splitskih slikara 'Splitski akvarel', koja će u Splitskoj kući jezika i kulture - Peristil biti otvorena od 13. kolovoza do 15. rujna, predstavit će umjetnike svih generacija, školovanih najprije uglavnom na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, dok su oni već srednje i mlađe generacije školovani na splitskom UMAS-u, a među predstavljenim je autorima i bivši student slikarstva na splitskoj akademiji iz Slovenije.

Neki među predstavljenim umjetnicima slikarstvom se služe kao tzv. tradicionalnim likovnim medijem, a drugima je jedan od medija njihovog rada izvođenom primarno u drugom mediju, ili pak tradicionalne slikarske tehnike tretiraju kao prošireni medij suvremene umjetnosti.

'Među izlagačima ima mladih autora koji imaju potencijal da uspostave novu splitsku slikarsku scenu, a koja u ovom trenutku ipak ne postoji, čak ni u najbanalnijem smislu specifičnog stila, kruga ili škole', ističe Kalčić.

'Možemo, dakle, govoriti tek o nekoliko značajnih slikarskih opusa, potom o nekoliko autora/ica koji se u svom radu tradicionalnim likovnim medijima koriste usputno ili ih 'dekonstruiraju', te o cijelom nizu dobrih slikara/ica koji svoje akademsko obrazovanje koriste kao vještinu, usmjereni na prodaju svojih slika kao suvenira ili oprema apartmana', dodaje selektorica.

Na izložbi sudjeluju Vinko Barić, Eric Del Castillo, Luka Duplančić, Sonja Gašperov, Dejan Jokanović Toumin, Petar Katavić, Nikolina Kuzmić, Nataša Ljubetić Tomić, Anita Miloš, Andre Musa, Marija Paparella Legentin, Viktor Popović, Tanja Ravlić, Jadranko Runjić, Neli Ružić, Josip Šurlin, Vice Tomasović, Jan Tomažin i Matko Trebotić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!