PREDSTAVA O RIJECI

U riječkome HNK premijerno izvedena predstava 'Leica format' prema romanu Daše Drndić

18.05.2019 u 11:44

Bionic
Reading

Predstava 'Leica format' prema romanu Daše Drndić, a u režiji Franke Perković, premijerno je izvedena u petak u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, u izvedbi Hrvatske drame HNK-a u suradnji sa studijem Gluma i mediji riječke Akademije primijenjenih umjetnosti

Roman je dramaturški obradio i prilagodio za scenu Goran Ferčec. Uz njega je na predstavi radila dramaturginja Nataša Antulov.

U glavnoj ulozi, alter egu Daše Drndić nastupila je Tanja Smoje, a drugi glumci su Aleksandra Stojaković Olenjuk, Jelena Lopatić, Anastazija Balaž, Olivera Baljak, Ivna Bruck, Nikola Nedić, Giuseppe Nicodemo i još petnaestak članova ansambala Hrvatske drame te studenata Glume i medija.

Scenograf je Igor Vasiljev, kostimografkinja Barbara Bourek, skladatelj Josip Maršić a oblikovatelj svjetla Alan Vukelić.

Predstava, predstavljena s motom 'Rijeka u predstavi - predstava o Rijeci!', nema čvrstu fabularnu nit, nego je sastavljena od raznorodnih scena koje povezuju motivi identiteta, odlazaka i dolazaka. Nosiva priča predstave govori o samoj autorici romana Daši Drndić, njenom dolasku u Rijeku iz Kanade i Beograda, gdje je prije živjela, te njezinim utiscima o Rijeci i njezinim građanima i njenom odnosu prema tom društvu, kao i društvu prema njoj.

Na tu priču nadovezuje se priča o emigrantima, koji su preko Rijeke odlazili u Novi svijet, ali i tema holokausta, odvođenja Riječana u logore. Kroz predstavu se pripovjeda o nekadašnjoj i sadašnjoj Rijeci, mijenama kroz koje prolazi grad.

Daša Drndić rođena je u Zagrebu 1946. a umrla u Rijeci 2018. godine. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a dodatno se školovala u SAD-u te doktorirala na Sveučilištu u Rijeci. Radila je u Beogradu kao profesorica engleskog jezika i urednica-dramaturginja na Radio-televiziji Beograd a nakon preseljenja u Rijeku je na sveučilištu predavala modernu britansku književnost i kreativno pisanje. Objavljivala je prozu, književnu kritiku, analitičke tekstove i prijevode. Među njenim radovima ističu se nagrađivani romani 'Sonnenschein' i 'Belladona' te romani 'Leica format', 'Totenwande', 'Doppelgänger' i posljednji 'EEG'.