'Make Up – Make Down'

U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti večeras se otvara retrospektiva Sanje Iveković

26.11.2021 u 13:12

Bionic
Reading

Izložba ostaje otvorena do 5. veljače

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci od danas donosi video retrospektivu Sanje Iveković, jedne od najistaknutijih suvremenih hrvatskih umjetnica. Izložba se otvara u 19 sati.

Predstavit će se autoričini video radovi kojima je stekla međunarodni ugled, propitivala društveno relevantne teme poput identiteta i stereotipa rodne podjele te suptilnog nasilja masovnih medija i struktura moći.

Kako je najavljeno, riječ je o prvoj video retrospektivi umjetnice u Hrvatskoj, koja će javnosti omogućiti sustavan pregled njezinog opusa, dotičući navedene teme u kontekstu širih umjetničkih i društvenih zbivanja od sredine sedamdesetih godina pa sve do recentne povijesti.

Temeljna okosnica je 12 video radova iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji se nadopunjuju radovima iz drugih domaćih i inozemnih kolekcija kao i iz osobnog arhiva umjetnice.

Kao paralelan segment izložbe, planiran je bogat filmski program u Art-kinu Croatia, koji započinje 27. studenog, napominje se u najavi HAVC-a.

Izložba 'Make Up – Make Down' posuđuje naslov ranog video rada Sanje Iveković, naznačujući metodu kojom se u prostoru izložbe okupljaju i grupiraju radovi. Zajedničko im je zanimanje za govor u prvom licu, intermedijski dijalog, demontaža složenog odnosa privatnog i javnog.

'Smještena u trokutu između politike reprezentacije, feminističke intervencije i medija, umjetnica svoju političnost iskazuje medijskim prikazivanjem vlastitog (ženskog) lica, prihvaćajući novi medij videa kao saveznika u kritici postojećih kodova i afirmaciji novog jezika pokretnih slika', ističe se.

Izložba će biti otvorena do 5. veljače. Kustosice su Branka Benčić i Sabina Salamon, a kustosica filmskog programa Tanja Vrvilo.