svečano predstavljanje

U programu Rijeke 2020. izložba Gustava Klimta, Elina Garanča, Needcompany, nova inačica 'Vježbanja života'...

  • Autor: M.J./Hina
  • Zadnja izmjena 31.10.2019 11:08
  • Objavljeno 31.10.2019 u 09:24
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Kulturno-umjetnički program Rijeka 2020 - Europske prijestolnice kulture, u kojem će biti više od 600 događanja i 250 umjetničkih i kulturnih projekata, predstavljen je na svečanosti u srijedu u prostoru Exportdrva u Rijeci.

Neke od važnijih manifestacija tijekom godine Europske prijestolnice kulture, koja počinje otvorenjem 1. veljače 2020. u riječkoj luci, u sklopu Riječkoga karnevala, su: izložba djela slavnog slikara Gustava Klimta, izložba 'Granice između reda i kaosa' o povijesti Rijeke i okolice obilježenoj čestim izmjenama granica, izložba 'D'Annuzijeva mučenica' o razdoblju okupacije Rijeka D'Annunzija i njegovih legionara te izložba 'Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci- Kresnik i Cremona' o stvaralaštvu riječkoga graditelja violina Franje Kresnika.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Tu su i otvorenja stalnih postava Muzeja grada Rijeke u Palači šećerane u kompleksu Benčić te muzejskog postava na brodu Galeb.

Nadalje, u programu su gala koncerti opernih zvijezda Karite Mattile i Eline Garanče, prva izvedba Wagnerove opere 'Tristan i Izolda' u Rijeci, nova inačica kultne kazališne predstave 'Vježbanje života', festival čuvene kazališne skupine Needcompany i brojna druga događanja, izložbe, predstave, koncerti.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo da će Rijeka u najboljem svjetlu predstaviti vrijednosti koje živi, a to su otvorenost, prihvaćanje različitosti, sposobnost i hrabrost te posebno upornost. Rijeka je grad otvoren svima, moderna slobodno misleća sredina, natprosječno kritičan prema sebi i zato natprosječno uspješan, ustvrdio je.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da je sve što se gradi u sklopu EPK - Rijeka i zaslužila, poput nove gradske knjižnice, novog sjedišta Muzeja grada Rijeke i Dječje kuće. Kao važne osobe za realizaciju ovog projekta, uz ostale koje se češće spominje, istaknuo je tri osobe: Olivera Frljića, Mani Gotovac i Slavena Tolja.

  • +11
  • +8

Svečano predstavljen program Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine

Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Ravnateljica Rijeka 2020 Emina Višnić i direktorica partnerstva i komunikacija u ovoj tvrtki Irena Kregar Šegota zahvalile su se na dosadašnjoj suradnji i pomoći Vladi RH i posebno ministarstvima kulture, turizma i vanjskih poslova, Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, partnerskim institucijama poput Sveučilišta u Rijeci, sponzorima, medijima te gradovima i općinama oko Rijeke koji sudjeluju u projektu.

Kao predstavnici strateških partnera obratili su se primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija i državni tajnik u ministarstvu kulture Ivica Poljičak u ime Vlade.

Predstavljen je i tim voditelja programskih pravaca EPK i čelnih osoba gradskih ustanova u kulturi koje izravno sudjeluju u stvaranju programa 'Rijeka 2020'. Na kraju programa je riječki band-aid 'Ri Val', koji je za ovu prigodu okupio dvadesetak nekih od najvažnijih imena riječkoga rocka više genaracija, premijerno izveo pjesmu 'Moj grad'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!