restart

Nova KineDok sezona uz 'Pongov poziv' i besplatne projekcije u Puli i Zagrebu

11.05.2023 u 09:26

Bionic
Reading

Besplatnim projekcijama filma 'Pongov poziv' o romskoj internetskoj aktivističkoj zvijezdi u Puli i Zagrebu otvara se nova KineDok sezona

Iz svog kamiona, internetska zvijezda u usponu Štefan Pongo stvorio je viralni pokret na društvenim mrežama u znak podrške Romima diljem Europe, a besplatnim projekcijama ovog filma KineDok najavljuje katalog novih 13 filmova koje gledamo u idućih godinu dana u ovoj mreži za alternativnu distribuciju dokumentarnih filmova iz središnje i istočne Europe koja okuplja netradicionalna prikazivačka mjesta u šest europskih zemalja.

Prva besplatna projekcija održava se u Puli, u četvrtak, 11. svibnja s početkom u 20 sati u novoj KineDok lokaciji - klubu i knjižari Giardini 2 uz online razgovor s protagonistom Marekom Pongom, sinom naslovnog junaka i jednim od protagonista filma koji nastavlja aktivističkim stopama svojeg oca i bori se prvenstveno protiv diskriminacije pripadnika romske zajednice pri zapošljavanju. Zagrebačka projekcija filma u Dokukinu KIC zakazana za subotu, 13. svibnja s početkom u 19 sati.

Izvor: Društvene mreže

Štefan Pongo je vozač kamiona, otac, suprug, emigrant, Rom. Prije petnaest godina s obitelji je emigrirao iz Češke u Veliku Britaniju kako bi ih zaštitio od rasne diskriminacije. Djeca su završila fakultete i obitelj živi dobro - misija uspješna. No kad češki predsjednik izjavi da su Romi neradnici, Štefan na Facebooku pokreće akciju. Pristižu mu tisuće slika Roma na svojim radnim mjestima, a Štefan postaje lice novonastalog pokreta. No, aktivizam mu oduzima dragocjeno vrijeme za obitelj. Je li moguć sklad u životu najpoznatijeg romskog vozača kamiona?

KineDok je alternativna distribucija europskih dokumentarnih filmova koja okuplja više od 200 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja. Ova međunarodna filmska zajednica povezuje publiku i autore dokumentarnih filmova, a projekcije se održavaju na različitim lokacijama, kao što su društveni centri, galerije, kafići, parkovi, šume, dvorišta klubova, trgovi, te knjižnice i škole.