PRIČA IZ NAPULJA

Kad film postane život: Rodio se u crkvi, glumio dilera, a onda pao zbog dilanja

12.05.2023 u 11:02

Bionic
Reading

Filmska priča iz Napulja dobila je svoj epilog u stvarnom životu. Karabinjeri su zbog dilanja droge uhitili Alfreda Turrita, 19-godišnjeg glumca naturščika najpoznatijeg po ulozi Biscottina (Keksića), pripadnika tinejdžerske kriminalne skupine u filmu 'Sitne ribe', za čiji je scenarij napolitanski pisac Roberto Saviano, daleko poznatiji po kultnom filmu i seriji 'Gomorra', 2019. osvojio Srebrnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu

Rodom iz vibrantnog napuljskog naselja Materdei, 19-godišnji Alfredo Turrito uhićen je u Vomeru, elitnom dijelu grada poznatom po tome što je u njemu odrastao kultni napuljski redatelj Paolo Sorrentino. Karabinjeri su ga priveli u tipičnoj napolitanskoj sceni: lutao je okolo na skuteru, zaustavio se i predao muškarcu paketić cracka, kristaliziranog oblika kokaina. Iznenada mu je prišao policajac u civilu, a ubrzo su ga okružile još dvije patrole na skuterima te su kod njega pronašle još četiri paketića droge, mobitel i iznos od 50 eura, za koji sumnjaju da je stečen prodajom droge, javlja napuljski Il Mattino.

Turrito je ovu scenu doslovno odglumio u filmu 'Sitne ribe' kao Biscottino (Keksić), član bande mladih Napolitanaca iz četvrti Sanità, koju predvodi zloglasni lokalni reketar, don Lino Sarnataro. On u klasičnoj maniri kvartovskog bossa reketari trgovce, a devetoricu klinaca u kvartu tjera da dilaju drogu i odrađuju ostale prljave poslove školujući se za život na ulici. Priču komplicira ubojstvo pripadnika poznate napuljske kriminalne skupine Camorra, što ubrzava odrastanje skupine opakih mladića.

  • +3
Film 'Sitne ribe' Izvor: Profimedia / Autor: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Mladog Alfreda i njegovu osmoricu kolega za ovu ulogu odabrao je osobno scenarist Saviano na audicijama u napuljskim kvartovima kroz koje je prošlo gotovo 400 mladića. Turrito je kao stvoren za napuljskog filmskog lika: rođen je u crkvi jer mu je majka ondje dobila trudove te nije stigla do bolnice, pohađao je hotelijersku školu, no oduševio je produkciju autentičnom interpretacijom klinca koji želi uspjeti na ulici. Film 'Sitne ribe' požeo je i solidne kritike na posljednjem pretpandemijskom Berlinaleu te uzeo Srebrnog medvjeda za scenarij. I to nije sve - na blagajnama u Italiji okrenuo je preko dva milijuna eura, a u svijetu tri milijuna dolara.

Foršpan filma 'Sitne ribe' Izvor: Društvene mreže / Autor: Screenweek.tv

Turrito se tako pridružio dugom nizu napuljskih glumaca koji imaju problema sa zakonom, među kojima je najpoznatiji Giovanni Venosa, glumac i kriminalac koji u 'Gomorri' doslovno glumi samog sebe, a kasnije je osuđen za reketiranje i suradnju s mafijaškom skupinom Camorra na 13 godina i 10 mjeseci zatvora. Turrito je zasad prošao puno bolje - sudac ga je uvjetno osudio na šest mjeseci i tisuću eura novčane kazne - ali je na teži način naučio da se ponekad ne valja previše uživjeti u ulogu naturščika.