MISTIČNA KUĆA ZA PISCE

U Pazinu otvorena Hiža od besid

16.11.2009 u 16:08

Bionic
Reading

Prigodnom svečanošću u Pazinu je otvorena 'Kuća za pisce - Hiža od besid', projekt Istarske županije i grada Pazina, u kojoj će domaći i strani pisci razmjenjivati iskustva i 'u mističnom ambijentu' stvarati nova djela

Kuća je naime na rubu ponora Pazinske jame, tridesetak metara od pazinskoga kaštela, a upravo je to mistično mjesto, kako se čulo, potaknulo da se ona otvori za suradnju s mnogim književnicima, književnim i kulturnim udrugama iz Hrvatske i inozemstva.

Projekt je ostvaren za nepune tri godine, a Istarska županija za to je na godinu izdvajala 200 tisuća kuna te grad Pazin 100 tisuća. Kuća se sastoji od dviju funkcionalnih cjelina - smještajnog dijela na katu i prostorija u prizemlju za javnu namjenu.

Pročelnik Županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica istaknuo je da je taj projekt prvi takve vrste u Hrvatskoj te da će u Pazinu početi bogat ciklus književnih događaja, a taj će grad postati mjestom učenja, upoznavanja i susreta.

'Istarska kultura od danas je bogatija za izniman objekt gdje će se stvarati kultura', poručio je istarski župan Ivan Jakovčić, dodajući kako će Pazin biti prijestolnica riječi ovog dijela svijeta.

O namjeni 'Kuće za pisce - Hiže od besid' i suradnji s nevladinim udrugama u Istarskoj županiji govorio je predsjednik povjerenstva za realizaciju projekta Martin Čotar, koji je istaknuo da će 'kuća za pisce - Hiža od besid, s obzirom na to da je Pazin već trinaest godina domaćin međunarodnog susreta izdavača i prevoditelja pod nazivom Put u središte Europe, biti projekt važan za razvitak kulture, ponajprije književne Istre'.

S obzirom na to da će programe financirati Istarska županija i grad Pazin, župan Ivan Jakovčić i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić potpisali su petogodišnji ugovor o finaniciranju .