otvoreno do 5. lipnja

U MSU otvorene izložbe 'Tužne pjesme rata' i 'Gorki Žuvela: Retrospektiva'

05.04.2022 u 20:30

Bionic
Reading

U Muzeju suvremene umjetnosti u utorak su otvorene dvije izložbe - 'Tužne pjesme rata', nastala spontano kao reakcija na rat u Ukrajini te 'Gorki Žuvela: Retrospektiva', posvećena umjetniku koji je obilježio kulturnu scenu Splita i Hrvatske

Izložba "Tužne pjesme rata“ donosi radove (anti)ratne tematike umjetnika različitih generacija iz fundusa MSU-a, a nazvana je prema zvučnom radu litavskog umjetnika Deimantasa Narkevičiusa, nastalom 2014. u vrijeme prvih stradanja na kijevskom Trgu nezavisnosti.

Nova ravnateljica MSU-a Zdenka Badovinac rekla je kako se danas krize brzo mijenjaju: imigrantske, pandemijske, ratne i ekonomske, pa nije bilo vremena puno 'filozofirati', već je trebalo reagirati odmah.

"Koncept suvremenih muzeja, izložbi i kuratorstva nam nudi oruđe kojim možemo brzo napraviti izložbe. Ne treba samo opisivati grozote rata, već i graditi kontekst, utjecati na realnost koja je grozna, pa zašto ju onda ne bismo napravili malo boljom", napomenula je.

Pohvalila je timski rad na izložbi, rekavši kako su svi kustosi u samo par dana izabrali djela, što nije jednostavno jer ona ne opisuju bukvalno rat nego ima apstraktnih radova, onih koji se na neizravan način dotiču pitanja nasilja ili pak govore o agresiji koja postoji u čovjeku.

Kaže i da je željela da se razmisli o tome što je muzej, je li to zbirka pasivnih artefakta koje kustosi uzimaju iz depoa da ih prozrače ili su ti artefakti živa materija.

"Umjetnost i muzej su glagol, oni mogu nešto napraviti", ocijenila je najavljujući tu, prvu u nizu izložbu unutar ciklusa Zbirka kao glagol, kojim se nastoji redefinirali poimanje muzeja i društveni kontekst u kojem se nalazi.

Velika retrospektiva Gorkog Žuvele donosi izbor iz njegova golemog opusa, više od 200 instalacija, objekata, slika, crteža, grafika i plakata iz muzejskih i privatnih zbirki, od sedamdesetih do njegove smrti 2017.  Izložba je, u organizaciji Galerije umjetnina u Splitu, u tom gradu bila postavljena od prosinca do veljače, podsjetila je njezina autorica Jasminka Babić.

Dodala je kako je Žuvela, nakon '70-ih i povratka u Split postao sinonim za splitsku umjetničku scenu, međutim izlaganjem u MSU naglašava se njegova vezanost za ovaj muzej i scenu koja se ovdje formirala.

"Na kraju, i neka od njegovih najpoznatijih djela se čuvaju upravo u MSU, pa je ovo je prilika da ih i vidimo i u kontekstu njegove samostalne izložbe", naglasila je. 

Izložba će biti otvorena do 5. lipnja.