DUBRAVKO MATAKOVIĆ

'U mom stripu ‘Zgode i nezgode Ante Pavelića’ nema ustaša!'

18.02.2017 u 11:20

Bionic
Reading

'U mom stripu ‘Zgode i nezgode Ante Pavelića’ nema ustaša!'

Dubravko Mataković (rođen 1959.) jedan je od najpoznatijih suvremenih hrvatskih autora stripova. Diplomirao je 1983. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a od tada je objavljivao svoje radove u nizu domaćih medija. Objavio je desetak albuma stripa, a za njegov rad dodijeljeno mu je više nagrada. Trenutno radi na stripu ‘Zgode i nezgode Ante Pavelića’, što je bio povod za ovaj intervju.

Jeste li se prije prijavljivali za potpore književnom stvaralaštvu koje dodjeljuje Ministarstvo kulture? Koliko vam u kreativnom smislu pomaže 21 tisuća kuna, iznos koji ste dobili?

Nisam se prijavljivao jer nisam ni znao za to. Odnosno, nisam znao da daju potpore i za stripove. U biti se sve slučajno poklopilo - bio sam već započeo rad na tom stripu i napravio bih ga bez obzira dobio tu potporu ili ne. Iskreno, nisam se ni nadao da ću je dobiti.

Podržan je vaš rad na stripu naslovljenom ‘Zgode i nezgode Ante Pavelića’. Za početak trebamo utvrditi je li tu riječ o Paveliću koji je bio na čelu NDH?

Očito je da je taj naslov već uzbudio duhove. Riječ je o uvodnoj sceni u kojoj djed čita djeci strip tog naslova, a zatim radnja kreće u drugom pravcu. To su montipajtonovske fore - kreneš na nešto pa onda iznenada skočiš na 'nešto posve drukčije'. U početnom scenariju nisam odredio naslov knjige koju čita djed, već sam tijekom rada dodao taj naslov - činilo mi se blesavo pa sam odlučio nazvati tako cijeli strip. Takav mi je kreativni proces, stalno nešto mijenjam, dodajem ili izbacujem. Ta uvodna scena kreće kao nekakav foršpan za film, a tu su i naslovne uloge: Mitch Buchannon iz ‘Baywatcha’, prenabildani lik kao Ante Pavelić i njegov protivnik Cvilidreta, kojega ‘glumi’ Leonardo DiCaprio. Dakle, taj Ante Pavelić se samo tako zove, nema veze s poglavnikom. U kontekstu cijelog albuma 'Zgode i nezgode Ante Pavelića' samo je jedan od naslova poglavlja, a i ostala imaju spektakularne nazive.

Sudeći po vašem prethodnom radu, čitatelji mogu očekivati nešto satirično. Kako ste došli do ideje za ovaj strip?

Neće to biti satiričan strip. Ovaj strip je čista fikcija, akcija, horor, kung fu i znanstvena fantastika. Ujedno je parodija na filmove i TV. Jednostavno sam si dao oduška, nakon hrpetine naručenih stripova svih prošlih godina, napraviti nešto sebi za dušu, pustiti mašti na volju. Volim pričati priče koje ne robuju klišeima, ali se njima poigravaju, a onda to i nacrtati.

Mislite li da će vaše ‘Zgode i nezgode Ante Pavelića’ izazvati prijepore u javnosti? Je li vam to možda i cilj?

Već vidim da je počela pljuvačina jer su dodijelili potpore desničarima. Mislim, tko još u današnje vrijeme stavlja u naslov 'zgode i nezgode'? To je bilo moderno u doba Brlić-Mažuranićke i svakom bi trebalo biti jasno da je riječ o zajebanciji. Naravno, moglo se očekivati da će takav naslov privući pozornost - moraš prodati knjigu, a nemam baš neke sise pa da se razgolitim za naslovnicu. Ali nije to. Taj strip radim sebi za gušt, uživam u tome, to mi sada 'gori' i u principu me ne zanima kako će tko reagirati i kakve će biti kritike.

Jeste li već napisali sinopsis za strip? Koje likove uz Pavelića možemo očekivati u njemu?

Sinopsis sam već morao predati na natječaj. Scenarij je gotov i do sada je nacrtano 38 stranica. Ne bih htio previše otkrivati što će sve biti unutra. Pojavljuju se još Stane Dolanc, Josip Broz, Drakula, navijači Cibalije Ultrasi, Turci, partizani, vanzemaljci, razni superjunaci, mitološka bića i kojekakve babe... Čak se i ja pojavljujem. Ali, eto, nažalost, nema ustaša.

Kada planirate završiti strip, tj. kada bi trebao biti objavljen? Tko je nakladnik?

Dugotrajan je to i opsežan posao; posvećujem puno vremena svakom kadru i detaljima te želim da bude i sadržajno i vizualno zanimljiv, bogat i napet. Strip je bio zamišljen tako da ima pedesetak stranica i kada sam krenuo sa scenarijem, ispalo ih je 150, a vjerojatno će biti više jer stalno utrpavam nešto, tako da ne mogu točno odrediti vrijeme završetka, ne radim samo na tome. Nakladnik je Umjetnička organizacija Anima iz Zagreba, koja se inače uspješno bavi produkcijom animiranih filmova.