filmsko remek-djelo

U Lisinskom se uz orgulje uživo pušta kultni horor 'Nosferatu'

12.04.2024 u 15:05

Bionic
Reading

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog na jednu će se večer, 26. travnja, pretvoriti u najveću kino-dvoranu u Hrvatskoj i u programu Kino uz orgulje ugostiti remek-djelo sedme umjetnosti uz orgulje uživo, kultni horor "Nosferatu".

Film „Nosferatu" iz 1922. godine prikazat će se na velikom platnu "Lisinskog", praćeno improvizacijama francuskog orguljaša Baptiste-Floriana Marle-Ouvrarda.

Kako se ističe u najavi, taj film ne predstavlja samo jedan od najznačajnijih nijemih filmova već je i klasično ostvarenje horora koje je iznimno utjecalo na filmsku industriju.

Režirao ga je njemački redatelj F. W. Murnau inspiriran romanom "Drakula" Brama Stokera, iako su izvorni likovi i radnja donekle promijenjeni zbog autorskih prava.

Središnji lik je grof Orlok, svojevrsni ekvivalent Drakuli, koji je prikazan kao zastrašujuće stvorenje s izduženim prstima i lepezastim ušima, što je ikoničan izgled vampira koji će inspirirati naraštaje kasnijih umjetnika.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Timeless Classic Movie

"Estetika filma obiluje mračnim, iznenađujuće ekspresivnim kadrovima koji stvaraju napetu atmosferu i prenose osjećaj nelagode i straha, a Murnau je majstorski koristio svjetlo i sjenu kako bi stvorio dramatične kontraste i povećao napetosti scena", kažu iz "Lisinskog".

Ključni element doživljaja filma je i glazba, koji će biti još intenzivniji uz izvođenje uživo na orguljama. "Svi ti elementi - vizualna estetika, atmosfera, likovi i glazba, 'Nosferatu' čine jednim od najutjecajnijih ostvarenja u povijesti filma koje simbolizira snagu i trajnu privlačnost filma strave kao žanra", ističu.

Film se prikazuje u suradnji sa Zakladom Friedrich Wilhelm Murnau iz Wiesbadena i bit će prikazan s titlovima na engleskom jeziku.