HRVATSKO ZAGORJE

U Krapini otvoren 58. Tjedan kajkavske kulture, gestom oduševio i Božo Biškupić

03.09.2023 u 19:06

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u nedjelju je u Krapini otvorila 58. Tjedan kajkavske kulture, nadaleko poznatu manifestaciju u čijem je središtu očuvanje tradicije i kulturne, te očuvanje kajkavštine, jednog od triju narječja hrvatskoga jezika

Poručila je kako Ministarstvo kulture i medija godinama podržava i potiče programe kulturne baštine. Posebno je u publici pozdravila bivšeg ministra kulture, Božu Biškupića, rekavši kako je svojim angažmanom i radom Biškupić pomogao pokrenuti brojne programe u Zagorju.

'Nije slučajno da je baš u Krapini Božo Biškupić imenovan za počasnog građanina. Mi smo samo nastavili dobrim utabanim stazama. Vidim da je iz godine u godinu sve više različitih programa, manifestacija koje obuhvaćaju sva područja kulture, ne samo popevku po kojoj su Tjedan kajkavske kulture i Festival posebno poznati, nego i sve druge oblike kulture i umjetnosti', istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Kao posebnu vrijednost naglasila je što je svake godine na Festivalu sve više djece i mladih. 'To nam svima daje vjeru da će se ova lijepa tradicija nastaviti razvijati', dodala je.

U proceduru kreće prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku

Ministrica kulture i medija ujedno je najavila da će se, po završetku javnog savjetovanja, u proceduru uputiti prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku.

U Zakonu o hrvatskom jeziku upravo regionalne posebnosti, specifičnosti hrvatskog jezika, imaju posebno važno mjesto. Ne samo 'kaj', nego i 'ča' koji uz štokavski dijalekt čine raznolikost i ljepotu naše tradicije i našeg hrvatskog jezika, zaključila je Obuljen Koržinek, nakon čega je proglasila Festival otvorenim.

U Krapini 'kaj' nije samo riječ već povijest, tradicija i baština

Domaćin, gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik, Zoran Gregurović izjavio je da 'kaj' u Krapini nije samo riječ već povijest, tradicija i baština tog kraja.

'To je naš način života i na svima nama je da njegujemo ono što smo naslijedili od naših predaka, ali i da to predamo generacijama koje će doći nakon nas i dalje nastave njegovati našu tradiciju i našu ljubav prema Zagorju i našoj domovini', rekao je Gregurović.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar za Krapinu i županiju kazao je da su bastion očuvanja hrvatskog kajkavskog jezika, kajkavske kulture i baštine. Da bi se kultura i tradicija očuvala Kolar bitnim smatra raditi s djecom, odgajati ih kod kuće, raditi s njima u vrtiću i školama.

'Obrazovni sustav i obitelj imaju najveću ulogu u očuvanju naše tradicije. To je naš način života i ponosni smo na njega i žeilo da ostane takav', izjavio je prilikom otvorenja Kolar.

58. Tjedan kajkavske kulture u sljedećih sedam dana ponudit će brojne kulturne, znanstvene i zabavne sadržaje. Vrhunac manifestacija je u petak, 8. rujna, kada će se u Festivalskoj dvorani u Krapini održati Retrospektivna večer dosada izvođenih popevki te u subotu, 9. rujna, kada je na rasporedu Festival novih popevki.

Najveće glazbene poslastice rezervirane su za glavni gradski Trg Ljudevita Gaja, gdje 7. rujna nastupa Maja Šuput, 8. rujna Petar Grašo i 9. rujna Psihomodo pop. Također, u četvrtak, 7. rujna, bit će otvorenje Zagorskog gospodarskog zbora, koji je središnje okupljanje gospodarstvenika i poduzetnika na sjeveru Hrvatske.

Donacija 198 grafičkih listova iz Zbirke Biškupić Galeriji grada Krapine

Vrijednu donaciju od 198 grafičkih listova u tehnici bakropisa, Galeriji grada Krapine darovali su iz svoje Zbirke Biškupić bivši ministar kulture Božo Biškupić, počasni građanin Krapine i njegova supruga Ljerka, a donacija je predstavljena na izložbi u nedjelju u Krapini. Donacija je izložena u sklopu izložbe od nazivom 'Pjesničke i slikarske rukoveti' - Darovnica Zbirke Biškupić Galeriji grada Krapine.

Bogat fundus Galerije ostvaren je donacijama djela recentnih likovnih umjetnika koji su u Krapini izlagali tijekom 30 godina djelovanja Galerije, pa je tako skupljen respektabilan broj vrlo vrijednih radova i umjetnina. No ova je donacija iz Zbirke Biškupić najvrjednija i najbogatija dosad, istaknula je Grozdana Pavlović, ravnateljica POU Krapina, zahvalivši na donaciji.

'Zbirka Biškupić je fenomen u hrvatskoj kulturi, proslavili smo nedavno zajedno s vama 50. obljetnicu i nije slučajno, nije bez razloga zaštićena kao kulturno dobro. Nije bez razloga jedna od onih zbirki čije se novo izdanje ili novi kulturni proizvod uvijek s nestrpljenjem očekuje', izjavila je ministrica Obuljen Koržinek koja je i otvorila izložbu 'Pjesničke i slikarske rukoveti' - Darovnica Zbirke Biškupić.

Donatorima je zahvalio i Gregurović. Izrazio je zadovoljstvo što je donacija stigla u godini kada Krapina obilježava 830. rođendan grada, otvorenjem izložbe čovjeka koji je možda i najzaslužniji za ono što Krapina danas ima, dodao je.

'Bez obzira što Božo Biškupić više nije ministar, vidimo da i dalje voli ovaj naš prekrasan grad, ovo srce Hrvatskog zagorja i dalje nam pomaže i daruje nas', rekao je Gregurović koji je supružnicima Boži i Ljerki Biškupić uručio zahvalnicu.

'U ovoj Galeriji nije samo kultura Krapine i Krapinsko-zagorske županije, ovdje se čuva kultura našeg hrvatskog naroda', kazao je Božo Biškupić te poručio gradonačelniku Greguroviću da "počne pripremati papire za Europsku uniju'. 'Vi trebate veću zgradu za Galeriju i za umjetnine jer ovaj grad to zavrjeđuje, a zavrjeđuje jednako tako i ova naša sredina, cijela Hrvatska', zaključio je Biškupić.

Uz izložbu 'Pjesničke i slikarske rukoveti' - Darovnica Zbirke Biškupić u Galeriji grada Krapine otvorena je i gostujuću izložbu Tomislava Buntaka 'Miracle Grecque'.