ISMAIL KADARE

'U književnosti ne postoje politički pisci'

25.03.2009 u 15:13

Bionic
Reading

Albanski pisac i pjesnik Ismail Kadare tvrdi da u svijetu književnosti ne postoje politički pisci

'Mislim da nisam politički pisac i da u književnosti ne postoje politički pisci', rekao je Ismail Kadare u intervjuu za švicarske medije. 'Moje pisanje nije ništa više političko no što je to bilo grčko kazalište. Postao bih pisac u bilo kojem političkom režimu', zaključio je.

Književnik Ismail Kadare je pobjegao iz rodne Albanije u Francusku 1990. godine, neposredno prije sloma komunističkog režima diktatora Envera Hoxhe. Za cjelokupan rad koji koji uključuje romane 'Prekinuti travanj', 'Proljetno inje' i 'General mrtve vojske' nagrađen je međunarodnom nagradom Man Booker 2005. godine. To je kod mnogih antikomunističkih pisaca izazvalo oštre osude obzirom da je Kadare uživao privilegirani status za vrijeme Hoxhine diktature.

Svoj međunarodni uspjeh nazvao je dvosjeklim mačem. S jedne strane omogućio mu je zaštitu, a s druge cijelo je vrijeme bio pod paskom te se postavljalo pitanje zašto zapadnjačka buržoazija podržava pisca iz staljinističkog režima. Da bi svijetu i Albaniji pokazao da nije buržuj, pridružio se Komunističkoj partiji, prenosi Guardian. 'Što sam trebao? Reći 'ne'? To bi samo izazvalo dodatnu štetu. U neko vrijeme u budućnosti bi me već osumnjičili kao francuskog agenta', rekao je Kadare.