objavljena je dvojezično

U KIC-u održana promocija knjige 'Fantom Durmitora'

26.05.2022 u 13:10

Bionic
Reading

U utorak je u Kulturno informativnom centru održana promocija knjige Daniela Rafaelića Fantom Durmitora

Promocija je otvorena prikazivanjem njemačkog pustolovno - ekološkog filma Fantom Durmitora (72 min.), koji je 1932. sniman i u Hrvatskoj. O knjizi su govorili Andro Martinović, predstavnik Crnogorske kinoteke, Petar Bujas, urednik i Daniel Rafelić, stoji u priopćenju.

Rijetko je koji strani film sniman na prostoru Kraljevine Jugoslavije uspješno povezao filmske kulture više zemalja, kao što je to 1933. uspjelo njemačkom filmu Fantom Durmitora. Sniman u Dubrovniku, Mostaru, Sarajevu, Beogradu te po najljepšim predjelima Crne Gore, od svjetske premijere u Zagrebu do one u Berlinu, ovaj je film ostao trajno svjedočanstvo vremena sutona weimarske kinematografije, u kojoj se postekspresionistička filmska egzotika možda po posljednji put pokušavala boriti protiv nezaustavljive nacističke slikopisne stvarnosti.

Iako njemački, bio je to ujedno i prvi zvučni, dugometražni, igrani film u kojem se mogao čuti i naš jezik – ne samo u napjevima Josipa Štolcera Slavenskog, nego i u dijalozima, a glavnu je ulogu igrala Ita Rina. Povjesničar filma Daniel Rafaelić, u berlinskim, zagrebačkim i beogradskim (filmskim) arhivima, po prvi je put temeljito istražio uzbudljivu pozadinu snimanja, prikazivanja i značenja ovog filma za domaću ali i europsku povijest filma.

Okupivši na jednom mjestu do sad nepoznate dokumente, fotografije i svjedočanstva, ispričao je priču o nastanku i sudbini filmu koji je trebao ostati upamćen kao pionirski poduhvat u povijesti domaćeg ali i stranog zvučnog filma – ali kojeg je do danas prekrio zaborav.

Knjiga Fantom Durmitora, devedeset godina nakon nastanka eponimnog filma, napokon popunjava veliku prazninu njemačke ali i domaće povijesti filma. Knjiga je objavljena dvojezično, uz engleski prijevod Dine Pokrajac. Knjiga se može nabaviti u Kulturno informativnom centru.