'Konceptualistički arhiv'

Sutra se otvara izložba legendarnog Vlade Marteka u Galeriji MH

26.05.2022 u 11:05

Bionic
Reading

Izložba Vlade Marteka Konceptualistički arhiv, koja se otvara u Galeriji Matice hrvatske 27. svibnja, donosi nove, do sada nikada izlagane radove jednog od najznačajnijih suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika

Taj doajen hrvatske konceptualne umjetnosti novim ciklusom radova donosi iskorak u prostor slike velikih formata, a predstavlja se sa šest, za njega dimenzijama naglašeno atipično velikih djela izvedenih kredama u boji na platnu.

"Svoju prepoznatljivu konceptualno tretiranu vizualnu strategiju zasnovanu na riječima, pojmovima odnosno porukama, Martek ovoga puta realizira posredstvom konvencionalno prepariranih te na rame nategnutih slikarskih platana muzejskih dimenzija, pri čemu se ispisani tekstovi izravno referiraju na neke njegove ranije realizirane projekte", ističe se u najavi.

Kako se dodaje, konceptualnom ugođaju pridonosi i možda slučajna okolnost da su korištena platna svojedobno bila nabavljena kako bi na njima slikao – ali ih nikada nije oslikao - jedan od praočeva konceptualnih umjetničkih praksi, osnivač grupe Gorgona, Josip Vaništa..

O autoru:

Vlado Martek (Zagreb, 1951.) studirao je filozofiju i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a umjetnički je aktivan od početka sedamdesetih godina i stvara kroz koegzistenciju vizualnosti, poezije i filozofije.

Prvi rad koji je instalirao u javnom prostoru bila je intervencija na zidu u suradnji s fotografom Željkom Jermanom i studentom na Akademiji likovnih umjetnosti Borisom Demurom.

Od 1975. do 1979. (zajedno s B. Demurom, Ž. Jermanom, M. Stilinovićem, S. Stilinovićem i F. Vučemilovićem) djeluje u Grupi šestorice autora, ostavivši značajan trag na hrvatskoj/jugoslavenskoj umjetničkoj sceni.

Samostalno ili skupno izlagao je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu, a radovi mu se nalaze u brojnim relevantnim domaćim i stranim muzejsko-galerijskim kolekcijama.

Njegova izložba u Galeriji MH bit će otvorena do 10. lipnja.