OD DOKUMENTARACA DO CRTIĆA

U Dubrovniku otvoren 4. filmski festival ‘Tišina Molim!’

20.11.2019 u 21:12

Bionic
Reading

U srijedu je u Dubrovniku otvoreno četvrto izdanje festivala filmova snimljenih u Dubrovniku 'Tišina Molim!'

Četvrto izdanje festivala filmova snimljenih u Dubrovniku ‘Tišina Molim!’ otvoreno je u srijedu navečer u dubrovačkom kinu ‘Sloboda’ projekcijom dokumentarnog filma ‘Furesti’ iz 1967. godine iz serijala Televizije Zagreb ‘Objektiv 350’.

Tijekom četiri dana festival donosi četiri filma s motivima Dubrovnika, ali i kreativne radionice za djecu i odrasle te predavanja.

Kreativni direktor festivala Miran Dilberović istaknuo je na otvaranju kako je jako lijepo vidjeti prepunu kino dvoranu te zahvalio što uz veliku podršku festival raste svake godine.

‘I ove godine nudimo jako zanimljiv program i siguran sam da će biti zanimljivo’, rekao je Dilberović.

Producent festivala ‘Tišina Molim!’ Tomislav Tepšić izjavio kako se festival ostvaruje temeljem ideje da se stariju generaciju podsjeti, a one mlađe nešto nauči.

Gradska pročelnica za kulturu Ana Hilje rekla je, otvarajući festival, kako je riječ o jedinstvenoj manifestaciji koja pokazuje da Dubrovnik ima dugu i bogatu filmsku povijest.

‘Zadovoljni smo što vas pratimo od prvog dana. Mladi kreativan tim na odličan je način osmislio događaj koji, osim prikazivanja filmova, nudi i sadržaje kojima obrazujemo naše mlade, a možda se netko od njih ubuduće bude bavio filmom. Dubrovnik je i dalje vrlo zanimljiva lokacija za snimanje i filmska kulisa’, istaknula je Hilje.

Festival je otvorio dokumentarni film ‘Furesti’ iz 1967. godine, iz kultnog serijala Televizije Zagreb ‘Objektiv 350’, u kojem tadašnji stanovnici povijesne jezgre Dubrovnika komentiraju sve masovniji turizam u gradu te gužvu i buku koju stvara veliki broj turista.

U četvrtak će biti prikazan iznimno popularan japanski animirani film ‘Porco Rosso’ iz 1992. godine, inspiriran Dubrovnikom i Jadranskom obalom. Petak je rezerviran za akcijski film ‘Osveta u krvi’ iz 1989. godine, a subota za komediju ‘Papa mora na dijetu’ iz 1991. godine, gdje Dubrovnik 'igra' Rim i Vatikan.

Uz projekcije filmova, organizirane su i kreativne radionice udruge Aster za djecu, filmski pub kviz, te predavanje i radionica o 3D printanju.

Festival se održava u organizaciji udruge Aster, a u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Kinematografima Dubrovnik. Ulazak na sva događanja je besplatan.