ANDREJ KOROVLJEV

'Tusta' odbijen na Pulskom filmskom festivalu, redatelj razočaran: Po svim kriterijima trebao je ući u nenatjecateljski program

30.06.2020 u 10:22

Bionic
Reading

Biografski dokumentarni film o Branku Črncu – Tusti, legendarnom pjevaču pulske punk rock grupe KUD Idijoti dobio je odbijenicu na ovogodišnjem izdanju Pulskog filmskog festivala. Odluka je redatelja Andreja Korovljeva veoma razočarala, dok organizatori festivala ob

'Zahvaljujemo na Vašoj prijavi filma Tusta na 67. Pulski filmski festival, no nakon pomnog selekcijskog procesa u kojem smo od velikog broja prijavljenih morali odabrati određeni broj filmova, Vaš film nažalost nije uvršten u ovogodišnji festivalski program. Želimo Vam više uspjeha sljedeći put', poručili su Korovljevu organizatori PFF-a.

'Ovaj PFF je meni kao i svakom filmašu priličmno bitan. Meni je u ovom trenutku emotivno bitan zato jer sam Puležan, ovdje sam rođen i radio sam filmove, i mislim da je po svim kriterijima film 'Tusta' trebao ući u nenatjecateljski program da se prikaže na nekoj prigodnoj lokaciji. Dobili smo šturu odbijenicu, bez ikakvog obrazloženja o tome što tu ne valja', rekao je Andrej Korovljev za Glas Istre.

Umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Zlatko Vidačković rekao je kako mu je žao što film prošle godine nije bio prijavljen na PFF.

'Premijera filma bila je na Motovun Film Festivalu koji je počeo s jednim danom razmaka od Pule, a najavljena je još u svibnju. Zatim je film prikazivan diljem Hrvatske, da bi u Puli najprije bio prikazan u sklopu Sajma knjige u Istri (u Istarskom narodnom kazalištu), a potom i tri puta u Kinu Valli kojeg vodi Javna ustanova Pula Film Festival. Osim po kriteriju kvalitete, prednost za uvrštavanje u nenatjecateljski program imali su filmovi koji nisu prikazivani na lokalnoj ili nacionalnoj razini', pojasnio je Vidačković Glasu Istre.

Korovljev kaže da je točno da je 'Tusta' prikazan u Puli, ali da je 'Pulski filmski festival nešto potpuno drugo od kino distribucije i filmskih premijera'.

'Tako da taj odgovor po meni ne stoji. Već godinama unazad je ukinuto to pravilo da film treba biti premijerno prikazan u Puli pa tek onda imati svoju daljnju distribuciju. Ne znam točno koliko je filmova prikazano na Pulskom festivalu koji su prije toga već prikazani u kinima i imali svoje premijere na drugim festivalima pa su najnormalnije prikazani u Puli. Film 'Tusta', pokazao je da tu postoji neka iznimka, ali ja ne vidim razlog za to, to je prvi put da se tako nešto dogodilo', rekao je Korovoljev.