IZLOŽBA ArE GülerA

Turski fotograf stoljeća izlaže na Sajmu knjiga u Puli

22.11.2012 u 11:38

Bionic
Reading

Početkom prosinca, točnije od 1. do 10. prosinca 2012., u pulskom Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca, kulturnoj ustanovi koju od ove godine resi Oznaka kvalitete u kulturnom turizmu Doživi Hrvatsku – Experience Croatia, u organizaciji Sa(n)jam knjige u Istri i Hrvatsko-turskog društva prijateljstva, suorganizaciji Arheološkog muzeja Istre i Muzeja suvremene umjetnosti Istre te u suradnji s Veleposlanstvom Republike Turske u Zagrebu, otvara se Retrospektivna izložba najvećeg turskog fotografa svih vremena, Ara Gülera.

'Najveća briga mi je da nakon moje smrti arhiva ne bude rasuta, jer među tim fotografijama ima nekih od velike važnosti. Kada posjetim neko mjesto želim fotografirati sve što se tamo nalazi, da ne bih došao u situaciju da se moram vraćati. Pojam fotonovinara i zanimanje fotografa danas se svakodnevno zamjenjuje. Mi nismo fotografi, mi smo fotonovinari. Fotonovinar okom fotoaparata bilježi vrijeme u kojem živi i ostavlja to sljedećim generacijama, a fotograf je osoba koja fotografira lijepe prizore. Ja nisam ni fotoumjetnik, biti umjetnik nešto je sasvim drugo', rekao je svojedobno turski doajen fotografije Ara Güler, čovjek koji u svojoj arhivi posjeduje dva milijuna fotografija, od kojih većina uopće nije viđena.

Hrvatska publika izložbu će imati prilike pogledati u Puli, a nakon gostovanja u sklopu Sajma knjiga, izložba će biti postavljena u Klovićevim dvorima (13.12. - 13.1.) i Šibeniku u prvoj polovici siječnja 2013.

Među brojnim nagradama, Ara Güler dobio je i francusku Legiju časti; 1999. u Turskoj su ga proglasili 'fotografom stoljeća', 2005. dobio je u svojoj zemlji i Grand Prix kulture i umjetnosti, 2009. nagradu za životno djelo Lucie u New Yorku, a ima i počasni doktorat Tehničkog sveučilišta Yildiz iz Istanbula.