FESTIVAL BEZ PRIJEVODA

'Turbo folku' nagrade u Užicu

20.04.2010 u 15:07

Bionic
Reading

Uspješnica 'Turbo folk' Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Rijeka ponovno se ovjenčala nagradama. Na 14. međunarodnom festivalu bez prijevoda, održanom od 13. do 20. travnja 2010. u Užicu, 'Turbo folk' je osvojio specijalnu nagradu Ardalion, a Jelena Lopatić proglašena je najboljom mladom glumicom

Odluku je jednoglasno donio stručni žiri u sastavu glumice Đurđije Cvetić (predsjednica žirija), teatrologa Ivana Medenice i Darka Gašparovića, redatelja Martina Kočovkskog i kostimografkinje Snežane Kovačević. Nagrada se dodijelila za smion i inventivan redateljski koncept Olivera Frljića i izuzetnu igru cjelokupnog glumačkog ansambla.

Jelena Lopatić

Isti je žiri jednoglasno odlučio Nagradu Ardalion za najboljeg mladog glumca dodijeliti riječkoj glumici Jeleni Lopatić za ulogu u ‘Turbo folku’, a pripala joj je i Nagrada 'Avdo Mujčinović', koju dodjeljuje list Politika.

Predstavi 'Turbo folk' već je pripao već niz nagrada. Dobitnica je Grand prixa za najbolji događaj na 9. međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav u Umagu 2008. i nagrade Veljko Maričić za najbolju predstavu u cjelini na 16. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci 2009. Redatelj Oliver Frljić je na istim tim festivalima dobio Nagrade za najbolju režiju, a posebnu pohvalu stručnog žirija 16. međunarodnog festivala malih scena dobio je glumački ansambl ‘Turbo folka’.

Od premijere 31. svibnja 2008. godine do sada, predstava je gostovala na uglednim festivalima u zemlji i inozemstvu; na festivalu Beyond Belonging u Berlinu, Sterijinom pozorju u Novom Sadu, Međunarodnom festivalu Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani, Marulićevim danima u Splitu i Danima satire u Zagrebu.'Turbo folkom' je otvorena Svjetska kazališna konvencija u Zagrebu, a nedavno je predstava izvedena i na mađarskom Budapest Spring festivalu.

Hit predstavu nose sjajni glumci riječkog kazališta: Anastazija Balaž-Lečić, Olivera Baljak, Andreja Blagojević, Alen Liverić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Damir Orlić i Tanja Smoje.

Redatelj Oliver Frljić potpisuje izbor glazbe i scenografiju zajedno s Borutom Šeparovićem, dramaturgom predstave. Za kostimografiju je zaslužan Modni studio Artiđana , a za oblikovanje svjetla Boris Blidar.