glazbena poslastica

Trio Mandili i Čipkice u srijedu u Boogaloou

02.10.2023 u 20:34

Bionic
Reading

Planetarno popularne Gruzijke koje se kriju iza imena Trio Mandili konačno će se predstaviti hrvatskoj publici u Boogaloou i to u srijedu, 4. listopada! Atmosferu prije njih zagrijat će sjajni ženski vokalni ansambl Čipkice. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 23 eura mogu se kupiti preko sustava Entrio, a na dan će koštati 26 eura. Vrata kluba otvaraju se u 20 sat, Čipkice počinju u 20:30, a Trio Mandili u 21:15 sati

'Jako smo uzbuđene zbog našeg prvog nastupa u Hrvatskoj i jedva čekamo zapjevati u Boogaloou pred zagrebačkom publikom. U proteklih nekoliko godina dobili smo jako puno upita na društvenim mrežama kad ćemo doći u Hrvatsku i sad će se to konačno dogoditi! Dat ćemo sve od sve da ne razočaramo sve one koji prate naš rad. Očekujte večer punu ljubavi, užitka i sreće. Vidimo se u srijedu', poručile su simpatične Gruzijke ususret koncertu.

U sličnom raspoloženju ovaj događaj iščekuje i Jana Valdevit, voditeljica Čipkica: 'Veselimo se nastupu u srijedu jer smo velike obožavateljice benda Tria Mandili već godinama. Za ovu priliku pripremile smo vam pjesme iz Hrvatske, Balkana, Bugarske i Korzike, da vas zagrijemo za ove gruzijske etno velikanke!'

Trio Mandili ('ženska marama') je gruzijski bend koji čine Tatuli Mgeladze, Tako Tsiklauri i Mariam Kurasbediani, a nastao je 2014. u Tbilisiju. Karakterizira ih polifono pjevanje uz pratnju pandurija, tradicionalnog gruzijskog žičanog instrumenta. Postale su popularne u Gruziji kada su objavili glazbeni video u kojem su izveli gruzijsku narodnu pjesmu 'Apareka', koji je skupio gotovo 8 milijuna pregleda na youtubeu.

Trio Mandili izvode pjesme i na drugim jezicima, poput hindi pjesme 'Goron Ki Na Kalon Ki Duniya Hai Dilwalon Ki' ('Svijet ne pripada svijetlim ili tamnim ljudima, svijet pripada onima s dobrim srcem), koju su izveli na Dan Republike, kao i poljsku pjesmu 'Lipka' ('mala lipa'). Trio Mandili je na sebe međunarodnu pažnju skrenuo 2017. kad su nastupale na Euroviziji s pjesmom 'Me Da Shen' ('Ti i ja') te osvojile 12. mjesto. U devet godina postojanja izdale su tri albuma: With Love (2015.), Enguro (2017.) i Sakartvelo (2021.), a odonda su imale nastupe u gotovo svim dijelovima svijeta.

Čipkice su ženski vokalni ansambl koji je 2008. osnovala renomirana etno glazbenica Lidija Dokuzović s idejom izvođenja tradicijske glazbe svijeta, a ideja za osnivanjem niknula je na radionici sevdaha u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Od 2018. ih vodi glazbena umjetnica i profesorica Glazbene kulture Jana Valdevit. S njima su nekad pjevali i vodili ih Gloria Lindeman, Krunoslav Šokac i Ana Čorić.

Vokalni ansambl se stalno mijenja, obnavlja i pomlađuje, ali postojane su vrijednosti koje se njeguju godinama: zajedništvo, međusobna podrška i ljubav prema tradicijskoj glazbi. Iza njih je četrnaest godina aktivnog djelovanja i gostovanja na raznim festivalima i humanitarnim priredbama te suradnji s mnogobrojnim umjetnicima. Uz nezaobilaznu hrvatsku tradicijsku glazbu njihov bogat i šarolik repertoar obuhvaća i pjesme mnogih drugih zemalja i kontinenata, a svladavanje novih pjesama, jezika i načina pjevanja izazov je kojem se svaki puta iznova vesele, ponekad u izvornom, a ponekad u etno izdanju. Sve u svemu, jako je puno razloga za pohoditi Boogaloo ovu srijedu!