HDZ NIJE POSLAO NIKOG

Tribina Kulturnjaka pokazala: Stranke ne znaju što bi s kulturom

07.09.2016 u 16:29

  • +3

Održana predizborna debata Budućnost kulture u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Bionic
Reading

Inicijativa Kulturnjaci 2016. organizirala je javnu tribinu o kulturi na koju su pozvali predstavnike stranaka i koalicija koje po anketama prelaze izborni prag, a tribina je naslovljena 'Budućnost kulture u Hrvatskoj'. Većinom se razgovaralo o prošlosti, a neke jasnije smjernice kulturne politike pojedinih stranaka i koalicija nismo doznali

Sudjelovali su Siniša Ružić iz Mosta, Milana Vuković Runjić iz Koalicije za premijera, Bojan Glavašević ispred Narodne koalicije i Nikolina Butorac iz Živog zida, a debatu je moderirala publicistica i kritičarka Katarina Luketić. HDZ na sučeljavanje nije poslao svog predstavnika što je znatno umanjilo potencijal debate koja je trajala tri sata, a većinu vremena govornici su se referirali na mandat HDZ-ovog Zlatka Hasanbegovića. Uz dodatak da je Milana Vuković Runjić probleme kulture u Hrvatskoj protegla na period unazad 20 godina. No referiranje na prošlost na tribini o budućnosti, pokazalo se tijekom debate, velikim je dijelom posljedica toga što su delegirani predstavnici političkih opcija nejasno i šturo predstavili vlastite programe koji variraju od dva retka u dokumentu do potpunog izostanka kulture kao pojma. Od sudionika, samo su Siniša Ružić i Milana Vuković Runjić potvrdili da su oni kandidati za ministarsko mjesto.

Milana Vuković Runjić: Krećem ab ovo

U pet minuta svaki je predstavnik imao prilike predstaviti svoj program, a Milana Vuković Runjić započela je ocjenom kako je tretman kulture dosad bio sramotan jer se ona davala koalicijskom partneru čime je indirektno potvrdila da očekuje veliku pobjedu svoje Koalicije za premijera na izborima. Obrazlaganje svog kulturnog programa nastavila je opaskom da bi budući ministar ili ministrica kulture trebali podnijeti ostavku na dan svog imenovanja ne uspiju li osigurati jedan posto budžeta, a najavila je da bi ona do kraja svog mandata osigurala 1,5 posto. Inzistirala je na pojmu transparentnosti i istaknula da je njezina maksima 'Kultura za sve' te najavila da, bude li ministrica, kreće ab ovo, odnosno ispočetka. Pred kraj predstavljanja kulturnog programa Koalicije za premijera obratila se Siniši Ružiću iz Mosta i najavila da će mu odgovoriti na uvredu koju je putem Facebooka uputio olimpijki Sandri Perković, o čemu je tportal pisao, no do kraja tribine to se nije dogodilo.

Siniša Ružić: Što će biti ako podbaci turizam?

Siniša Ružić predstavio se kao kandidat Mosta za ministra kulture, a među glavnim smjernicama svog programa istaknuo da treba razraditi strategije, potom i zakone koji će omogućiti njihovo provođenje. Zapitao se 'Tko sam ja da umjesto doktora znanosti promišljam na novi način kulturu' te dodao da je jedno plan, a drugo izvedivost u okviru financijskih mogućnosti. 'Sad mogu potpisati sve zahtjeve Kulturnjaka, ali je pitanje novca i što će biti ako podbaci turizam?' zapitao se Ružić, na što mu je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar iz publike doviknuo: 'Uzmite od Crkve.'

Bojan Glavašević maknuo bi politiku od kulture

Bojan Glavašević iz Narodne koalicije istaknuo je da je bitno odmaknuti kulturu od politike, ojačati kulturna vijeća i njihovu autonomiju, reducirati prostor diskrecijske odluke ministra kulture, ojačati neovisnost HRT-a od politike te promijeniti Zakon o HRT-u kako bi ispunjavao funkciju, kazao je, 'jedinog medija neovisnog o pritisku tržišta'. Omogućio bi onima koji stvaraju kulturu da utječu na raspodjelu novca u sektoru, a kao i svi ostali sudionici debate, složio se da 14 posto od sredstava Hrvatske lutrije treba ići u budžet kulture.

Nikolina Butorac za novi kurikulum i obavezne odlaske u muzeje

Iako Živi zid u svom programu nema ni retka o kulturi, na debati je njihove ideje zastupala Nikolina Butorac koja se predstavila kao umjetnica. Istaknula je da glavni problem kulture počinje od vrtića i škole te da će se zalagati za povećanje satnice likovnog odgoja te kao obavezu u školski program uvesti posjeta muzejima. Barem četiri puta godišnje za osnovnoškolce, a pet do šest puta za srednjoškolce. Navela je i da u novi školski kurikulum treba uvesti hrvatske likovne umjetnike koji su poznati u svijetu. Stavljajući se u poziciju umjetnika, rekla je da je velik problem neisplata honorara.

Kulturnjaci 2016. jedini se zapitali što će biti s kulturom

Kulturnjaci 2016. Organizirali su tribinu s ciljem da od političkih stranaka i budućeg ministra ili ministrice zatraže kulturnu nacionalnu strategiju, jedan posto iz državnog budžeta za kulturu, neometan rad institucija i medija, vraćanje financiranja neprofitnih medija i demokratizaciju procesa odlučivanja. Protiv smo rigidne ideologije Tomislava Karamarka koji je mimo Odbora za kulturu HDZ-a namjestio Zlatka Hasanbegovića. Vlada je iza nas, no je li ideologija iza nas? - zapitala se glumica Urša Raukar iz Kulturnjaka 2016. u uvodnom dijelu debate.


Od sadržaja kulturnih programa stranka koji smo mogli čuti na ovom jedinom, zato i hvalevrijednom okupljanju predstavnika za kulturu iz vodećih političkih opcija, to je gotovo sve. Kao lajtmotiv se provlačila sada već fraza o famoznih 'jedan posto budžeta', no nitko se od govornika nije odvažio na konkretnim primjerima reći što znači taj jedan posto, kako će taj novac rasporediti i ono najvažnije – koje su smjernice njihove politike, na čemu će biti naglasak, kako će spasiti izdavaštvo, potaknuti čitanje, prodaju knjiga…

Ostatak razgovora tako je potekao u deklamiranju već prilično poznatih stavova o područjima koja tradicionalno spadaju pod ingerenciju ministarstva u Runjaninovoj.

Svi odreda žučno su podržali Hrvatski audiovizualni centar i njegov rad koji je dobrim dijelom nezavisan od Ministarstva kulture, a posebno se istaknuo Siniša Ružić (Most) koji je kazao da HAVC zarađuje novac i financijski doprinosi više nego sport što je izazvalo negodovanje publike u prepunjenoj velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva.

Tek malo više živosti raspravi punoj općih mjesta i lišenoj konkretnih činjenica pridonio je razgovor na temu kulture i tržišta.

Ružić i Most su za to da javna funkcija kulture ostaje kakva jest (?!), no da je bitno okrenuti se tržištu. Predložio je da se mladi i nezaposleni glumci zaposle na prezentaciji hrvatskih pisaca u svijetu. Glavašević je inzistirao na odvajanju kulture i tržišta, no opet istaknuo HAVC koji funkcionira u dobrom balansu. Vuković Runjić rekla je da svjedočimo turističkom bumu u Hrvatskoj i istaknula važnom sinergiju ministarstava kulture i turizma te naglasila da treba praviti razliku između elitne i popularne kulture pa preko potonje pojasnila spregu s turizmom.

Sudionici se nisu složili oko još oko zapošljavanja stranaca jer Most zastupa ideju o ograničavanju prava stranaca, dok su ostali gotovo s gnušanjem odbili tu mogućnost. 'Interesne skupine u HNK dovode strance', rekao je Ružić, no ispravio se na primjeru baleta objasnivši da je tu ipak potrebno uskakanje stranih državljana.

Treba napomenuti da se o nekim temama iz resora budućeg ministra ili ministrice razgovaralo nekompetentno kad se pokušavalo pričati kroz konkretne brojke i zakonske osnove. Tako je Siniša Ružić ponovio Mostovu najavu smanjenje RTV pretplate na 60-50 kuna na što mu je oštro iz publike replicirala bivša državna tajnica i nekadašnja predsjednica Programskog vijeća HRT-a Nina Obuljen Koržinek prozvavši ga za neutemeljeno licitiranje pretplatom i napomenula da je to tako kako on zamišlja zakonski nemoguće provesti. Hrvoje Hribar iz HAVC-a, koji se dijelom financira od sredstava prikupljenih od HRT-a, pitao ga je kako u slučaju smanjenja pretplate namjerava nadoknaditi 10 milijardi kuna kao i gubitak HRT-a zbog aktualnih zaduženja. Odgovor nije dobio.

Debata o budućnosti kulture koju su organizirali Kulturnjaci 2016. jedina je konkretnija inicijativa vezana uz kulturne politike stranaka koja je realizirana u ovo predizborno vrijeme. Iako su debatu u startu zamišljali kao rekapitulaciju štete iz mandata ministarstva Zlatka Hasanbegovića, na čiju je ostavku ta inicijativa pozivala, važno je da su Kulturnjaci 2016. obećali kako ne nestaju nakon izbora i da će, ma tko osvojio vlast, i dalje biti u ulozi korektiva. Možemo i zaključiti da je to njihovo obećanje jedno od rijetkih koje je iznjedrila debata u HND-u. Naime, unatoč sučeljavanju ljudi od kojih se neki vide kao budući ministri, osim što su izostali programi, izostala su i u predizborno vrijeme uobičajena velika obećanja.