13. izdanje

Tri hrvatska eksperimentalna filma na ovogodišnjem izdanju 25 FPS-a

01.08.2017 u 11:08

Bionic
Reading

Međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS odabrao je 25 filmova za konkurenciju svog trinaestog izdanja, koje će se održati od 28. rujna do 1. listopada u Zagrebu.

Među filmovima koji dolaze iz cijeloga svijeta našla su se i tri hrvatska - ''Periferija'' Leone Kadijević, ''Skoro ništa: i dalje noć'' Davora Sanvincentija i ''Trip'' Marka Meštrovića, objavili su organizatori.

Osim u Studentskom centru, festival će se, nakon svog zagrebačkog dijela, održati u Rijeci - 4. i 5. listopada u Art-kinu Croatia.

Festival već tradicionalno prikazuje nezavisne i nekomercijalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija, nastaju na granicama filmskih rodova i žanrova te šire razumijevanje filma kao umjetnosti.

Pomnim izborom filmova koje se rijetko može vidjeti na ostalim domaćim filmskim manifestacijama promiče izražajne autorske koncepte, tematske, idejne i estetske iskorake te radove koji nastavljaju tradiciju avangardnog i eksperimentalnog filma.

Uz natjecateljski program u okviru kojega se filmovi natječu za tri Grand Prixa (svakog člana žirija), Nagradu kritike, Nagradu Green DCP te Nagradu publike, festival donosi programe "Žiri predstavlja" s, "Expanded Cinema" - s audiovizualnim performansima, "Refleksi" - godišnji izbor inovativne hrvatske filmske produkcije te "Ode filmu" s najvažnijim uratcima filmske avangarde.